"Eu conduc încet și nu mă grăbesc. De aceea, călătoresc mult și am văzut multe."

Hunter Thompson, "Îngerii iadului"

Cărui bărbat nu-i place să conducă cu forța o mașină sau o motocicletă? Desigur, există și astfel de bărbați. Dar noi am vrut să aflăm cum aleg o motocicletă sau mașină reprezentanții jumătății puternice, de ce atât de mult pe place adrenalina și cât costă aceste "jucării"? Pentru a obține un răspuns, am decis să ne adresăm la adevăratul cunoscător în domeniu, bărbatul care știe să mențină un echilibru între pasiunea pentru adrenalină și șofatul în siguranță.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Acesta este Vadim Dolinschi, managerul rețelelor de magazine Vizita, Pierre Cardin și Vis-a-Vis, motociclistul, organizatorul Chișinău Ride Gentleman, coordonatorul Ride to Work Day, moto-activistul, călătorul, precum și un soț și tată iubitor. Vă invităm să-l cunoașteți!

 Câte (și ce model de) automobile și motociclete îți împodobesc garajul?

Acum, în garajul meu am trei motociclete preferate și o mașină de încredere.

O să încep cu ultima achiziție: cafe-racer Royal Enfield, o motocicletă rară pentru regiunea noastră, deocamdată este unica din Moldova, Ucraina și România, foarte frumoasă și elegantă. Este o motocicletă de weekend, pentru călătorii scurte, încete, pline de farmec.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Mai am o motocicletă potrivită pentru călătorii - Honda Goldwing 1800 - spațioasă, puternică, confortabilă. De fapt, e greu să-i spunem motocicletă. Este mai degrabă e un cabriolet pe două roți. Cu această ”jucărie” este perfect să mergi în călătorii de lungă durată, 1000 km/zi ar fi ca un regim de mers pe jos pentru ea.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

De asemenea, am o motocicletă potrivită pentru oraș. Acesta este Yamaha Majesty 400, un maxi-scuter care mă ajută să mă deplasez zilnic prin oraș. Accesibilă, rapidă, ușor de manevrat în mediul urban. Dar nici călătoriile lungi nu sunt o problemă pentru ea. Această motocicletă este întotdeauna gata pentru un weekend în munții din România. Totuși, Yamaha Majesty 400 este perfectă pentru oraș, iar ambuteiajele sau blocajele din trafic nu există pentru ea.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Ce ține de mașini. Au fost diferite, dar deja de mulți ani conduc o Toyota Prius. Este o mașină de încredere, versatilă și se deplasează de minune din punctul A în punctul B, făcându-l cât mai liniștit și ieftin posibil. Toyota Prius este o mașină economă, ușor de manevrat.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Când și cum s-a născut dragostea ta pentru motociclete / automobile?

Până la vârsta de 30 de ani mă deplasam doar cu mașina. M-am așezat pe o motocicletă în India, unde trebuia să merg pe un moto-bike pentru a nu fi dependent de transportul public sau de taxiuri. Mi-am dat seama că îmi place și că îl pot folosi pentru a mă deplasa în Moldova. Așa a apărut această pasiune. Am cumpărat-o pe prima și așa a început marea nebunie.

Împărtășești această "dragoste" și cu cei din familie?

Cât nu ar părea de straniu, acum o împărtășesc. În ciuda faptului că am călătorit foarte mult în India pe un mijloc de transport similar, la început, soția mea a reacționat foarte negativ la achiziția motocicletei. Când am cumpărat prima motocicletă, am adus o cutia, casca, mănușile și cheile de la moto, nu a vorbit cu mine timp de două săptămâni. Trebuia să demonstrez că nu voi zbura cu ea cu 300 km/h. Apoi, am început să călătorim împreună, ea a fost atrasă și acum soția este navigatorul, asistentul și însoțitorul meu în diferite moto-aventuri.

Ești înconjurat de oameni care gândesc asemănător? Aveți tradiții, ritualuri auto/moto?

Suntem o mulțime de oameni care călătorim cu motociclete, încercăm să formăm grupuri pentru călătorii, diferite evenimente, acțiuni și fapte bune. Am sute de prieteni alături de care călătoresc atât în Moldova, cât și în străinătate. Există multe tradiții, începând de la salut (ridicăm palma mâinii), dar cel mai important lucru este să fii om pe drum, să îi ajutați pe cei care sunt în dificultate și să nu fii indiferenți față de ceea ce se întâmplă.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Cât costă aceste "jucării pe două roți"?

Întrebare indiscretă, de altfel, întră în top trei cele mai des adresate întrebări (celelalte două: „cât  consumă?“ și „cât e de rapidă?“). De obicei, răspund "2 mii de lei". Această cifră induce într-o stupoare și clarifică faptul că nu vreau să vorbesc despre prețul motocicletei.

Și totuși, dacă e să ne oprim la cifre uscate, atunci pentru această plăcere trebuie să mai aveți minimul necesar: o casca (100-700 €), moto-jachetă și pantaloni (300-2000 €), încălțăminte (de la 150 €). Iar, ce ține motocicletă: una mai ieftină, de care să vă bucurați câțiva ani, dacă o îngrijiți corespunzător, ar costa 2000-3000 €.

Dacă vreți ceva interesant, pregătiți banii. Pentru un „elicopter“ trebuie să scoateți din buzunar cel puțin 6000 €. O motocicletă perfectă pentru călătorii, de exemplu Enduro Yamaha Super Tenere, costă de la 13000 €. Iar pentru noua clasa cruiser de lux Honda Goldwing prețurile ar fi de chiar circa 30.000 €.

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

 Care ar fi noua ta achiziție de ”vis”?  

Visul meu este să-mi învăț soția să conducă motocicleta. Ea se descurca bine cu un moto-bike în India, dar mie mi-ar plăcea să stăpânească tehnică mai serioasă. Deocamdată, nu planific să achiziționez o nouă motocicletă. Setul pe care îl am acum îmi satisface toate nevoile. Singurul lucru de care acum sunt preocupat este să-mi instalez un ataș retro la cafe-racerul meu. Nu mă grăbesc, deoarece procesul îmi oferă multă distracție, iar rezultatul știu că va fi foarte interesant.  

Vadim Dolinschi: "cât mănâncă", "cât bea" și cât costă IUBIREA?

Ce sfaturi, recomandări și urări ai pentru pasionații de automobile și motociclete?

Îmi place foarte mult citatul din romanul lui Hunter S. Thompson, "Îngerii iadului": "Eu conduc încet și nu mă grăbesc. De aceea, călătoresc mult și am văzut multe."

Ascultați-vă, iubiți-vă și apreciați-vă viața. Nu vă jucați cu moartea. Permiteți motocicletelor și mașinilor, pe care le iubiți, să vă aducă bucurie vouă și celor pe care îi iubiți și mai mult.

Sursa: Mamaplus.MD