”Dragostea este cea mai bună cosmetică, dar machiajul îl putem cumpăra mai ușor…” - Yves Saint Laurent

Ekaterina Ketrushka: Dragostea pentru ceea ce faci este secretul principal  al unui machiaj perfect

În caz că ai ajuns o singură dată pe mâinile make-up artistei, Ekaterina Ketrushka, fii sigură că nu va trebui și nici nu vei vrea să cauți alt meșter. Va fixa ochii pe tine pentru câteva minute, te va scana minuțios și va aplica exact atâta cosmetică, încât să-ți lumineze fața. Nici mai mult, nici mai puțin.

Carla's Dreams, Natalia Gordienko, Olga Buzova, Olia Tira, Natalia Barbu... Lista poate continuă la nesfârșit. Printre clienții Ekaterinei Ketrushka se numără și mulți politicieni moldoveni, inclusiv președintele țării și soția sa. Ekaterina nu va divulga acest lucru, pentru că este mult prea modestă.

"Secretul succesului constă în dragostea mea pentru machiaj", spune ea. Am decis să aflăm mai multe despre această formă neobișnuită, dar creativă a iubirii.

De ce ai decis se faci anume machiaj? Când a apărut această iubire?

Iubirea mea pentru machiaj s-a născut în mod spontan și neașteptat. Am primit cadou o paletă de umbre când eram în clasa a IX-a. Desigur, am început să mă fardez și să merg la școală ”înarmată”, apoi să-mi ajut și prietenele să se machieze. Și, într-un anumit moment, acest lucru a devenit o ocupație. Doi ani mai târziu, am decis că e timpul să obțin o diplomă și m-am înscris la cursurile lui Serghei Kliuchnikov. Acolo, mi-am dat seama că era greșit tot ce făceam până în acel moment. A urmat un proces de recalificare.

În cazul meu, perseverența și dorința de a deveni un profesionist și-au pus cuvântul. Stăteam ore în șir în fața unei oglinzi, sau îmi chinuiam una dintre prietene, o machiam, apoi o ștergeam, și tot așa până eram mulțumită de rezultat. Deci, nu a fost talent, dar 10.000 de ore de lucru. După cum se spune, "pofta vine mâncând".

Ekaterina Ketrushka: Dragostea pentru ceea ce faci este secretul principal  al unui machiaj perfect

Care a fost cel mai mare impuls în cariera ta?

Momentul de cotitură în cariera mea a fost munca la televiziune. Această experiență mi-a schimbat lumea. Un nou post de televiziune, în jurul tău sunt foarte mulți profesioniști, fiecare în domeniul său. Bineînțeles, această perioadă a fost plină de dificultăți și de noi înălțimi, pe care trebuia să le ating. PublikaTV a devenit pentru mine a doua și poate chiar prima casă.

Ce tipuri de machiaj îți place să faci?

Pentru o femeie, machiajul are, în primul rând, efect psihologic, sunt absolut convinsă de acest lucru. Am început să atrag atenția mai mult la acest aspect. Pentru mine este important să subliniez nu forma feței, ochilor, buzelor, dar ceea ce ele pot exprima, pentru a arăta caracterul femeii. Machiajul meu nu are o denumire sau anumite scheme. Nu am lucrat vreodată prin reguli și tehnici, încerc să-mi exprim personalitatea prin ceea ce fac.

Desigur, atunci când lucrez în proiecte comerciale, în care există un anumit model, trebuie să creez imaginea necesară.

Care este cea mai mare recompensă pentru munca ta? 

Probabil că aici voi fi banală. Cea mai mare recompensă sunt fețele fericite ale femeilor pe care le machiez. Nu mai am nevoie ceva.

Ekaterina Ketrushka: Dragostea pentru ceea ce faci este secretul principal  al unui machiaj perfect

Care e diferența dintre un make-up artist bun și unul obișnuit?

E dificilă întrebarea. Există client pentru fiecare lucru. Da, se întâmplă să văd poze cu femei care au un machiaj necorespunzător. Chiar îi învinovățesc pe acei artiști. Pe de altă parte, dacă oamenii merg la ei, înseamnă că gusturile lor coincid. Prin urmare, nu este cazul să comentăm acest lucru. Singurul lucru pe care-l repet continuu studenților mei este că nu pictăm garduri. Este important să nu machiați în 7 culori, chiar dacă retușarea este ideală. Trebuie să puneți în valoare calitățile și să ascundeți defectele, dacă există. E simplu.

De cât timp ai nevoie pentru a realiza un machiaj ideal?

Uneori sunt suficiente 10 minute. Însă, există o mulțime de "depinde". Depinde de persoana, de cerințele invocate, de concept, indiferent dacă este vorba de o filmare sau de o ședință foto, de eveniment (o întâlnire de afaceri sau o petrecere în club de noapte), etc. Dacă vorbim despre viteză, atunci recordul meu a fost de 4 minute.

Care sunt cele mai mari realizări profesionale pe care le-ai obținut?

Sunt mândră de experiența acumulată, lecții învățate, femeile frumoase și inteligente pe care le-am cunoscut. Sunt tare atașată de clientele mele permanente. Sunt mândră că lucrez cu băieții de la BR Films, mă duc adesea la filmările lor și îmi place să contribui la crearea unui lucru frumos. Mai sunt mândră că anul trecut am obținut premiul "Stilistul anului", ca parte a premiului "Fotograful anului".

Ekaterina Ketrushka: Dragostea pentru ceea ce faci este secretul principal  al unui machiaj perfect

Cât de dezvoltată este arta machiajului în Moldova? Ce lipsește sau care este avantajul specialiștilor noștri?

În Moldova, industria frumuseții este la un nivel destul de ridicat, comparativ cu cea din Europa, de exemplu. Artiștii noștri se bucură de un mare succes în străinătate, iar acest lucru provoacă mândrie pentru cei de acasă.

Ai avut oferte de muncă în alte țări?

Periodic, am astfel de propuneri, dar există câțiva "dar". În primul rând, chiar îmi place acest oraș, este confortabil aici (dacă e să facem abstracție de la situația politică și infrastructura orașului). Nu am vrut niciodată să plec de aici. Și, sincer, nu am vizitat încă orașul, în care aș vrea să rămân și să nu simt nevoie de a mă întoarce acasă. Cel mai ideal pentru mine este să am contracte și călătorii pe termen scurt.

 Cât timp petreci la serviciu?

La această întrebare chiar nu pot răspunde. Uneori, o zi, alteori, mai mult, se întâmplă să muncesc și timp de 8 ore. Nu am un program de lucru stabil. Adesea, sunt implicată în mai multe filmări pe zi. Dar nu o să ascund că îmi plac aceste maratoane. Oboseala este plăcută.

Ekaterina Ketrushka: Dragostea pentru ceea ce faci este secretul principal  al unui machiaj perfect

 Totuși, ai mai mulți prieteni sau clienți?

Cu siguranță, clienți.

Ce sfaturi le-ai oferi make-up artiștilor începători?

Să nu se teamă și să nu fie leneși. Dacă ceva nu merge acum, atunci la 101-a încercare vor reuși.  Să se implice în cât mai multe proiecte interesante cu tineri fotografi și hair stiliști. Să nu le fie frică să întrebe colegii cu experiență. Și, desigur, "persistență și muncă"!

Sursa: Mamaplus.MD