Toate femeile, mai devreme sau mai târziu, sunt afectate de ridurile și pielea lăsată de pe față. Trebuie să știți că liftingul facial reprezintă una din cele mai eficiente terapii de împrospătare şi întinerire a feţei. Această procedură permite intinderea pielii feţei şi gâtului, oferă fermitate pielii şi musculaturii şi, nu în ultimul rand, înlătură excesul de piele. Mai multe la acest subiect am aflat de la Anatolie Taran, medic chirurg plastician, în cadrul clinicii Terramed.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Ce este liftingul facial?

Liftingul facial reprezintă cea mai cuprinzătoare metodă de tratare a ridurilor cauzate de îmbătrânire. Operația variază de la intervenții minim-invazive la proceduri extensive, sofisticate. Prin liftingul facial se înlătură pielea în exces, se întăresc țesuturile subcutanate și mușchii și se repoziționează pielea pe față și gât. Poate corecta pungile de sub pleoapele inferioare, liniile de marionetă, gușa sau aspectul de bărbie dublă.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face În ce condiții o femeie poate recurge la această precedură?

O femeie poate recurge la această procedură în următoarele situații:

✔ dacă are piele lăsata în zona mediană a feței și la nivelul liniei maxilarului;

✔ dacă are pliuri adânci care unesc colurile gurii cu nasul (pliurile nasolabiale);

✔ dacă are linii care se întind de la fiecare colț al buzei, în jos, către bărbie (liniile de marionetă);

✔ dacă grăsimea de pe față s-a lăsat ori și-a schimbat inestetic poziția;

✔ dacă pierderea elasticității pielii și a lipsei tonusului muscular au dus la formarea gușei;

✔ dacă are aspect de gușă dublă din cauza pielii lăsate și a surplusului de depozite de grăsime de sub bărbie și maxilar;

✔ dacă pielea gâtului este laxa (lipsită de tonus și aflată în exces).

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Ce trebuie să cunoască o femeie despre liftingul facial?

Există mai multe metode de abordare a liftingului facial. Chirurgul tău plastician îți va recomanda o metodă în funcție de obiectivele vizate și de caracteristicile faciale, în special forma feței. Plasarea și lungimea inciziilor variază, în dependență de tehnica de lifting care ți se potrivește. Există o tehnică de lifting facial cu minim de cicatrici - ele pot fi ascunse în zona din jurul urechii.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Cum decurge intervenția de lifting facial?

Majoritatea tehnicilor de lifting facial se concentrează pe zonele joase ale feței precum linia maxilarului, gușă și obraji. Un lifting facial se poate adresa, de asemenea, și zonei mediene a feței sau frunții. Prin anumite tehnici se pot repoziționa sau reconsolida țesuturi faciale adânci pentru a rezulta într-un aspect întinerit. Câteodată poate fi util să se înlăture sau chiar adauge grăsime sau alte substanțe de umplere pentru a atinge rezultate optime. Astăzi există multiple tehnici care au avantajul de a fi de încredere, sigure și de durată. Trebuie să reții că inciziile tale vor depinde de zona vizată a feței și de procentul de schimbare dorit.

Odată ce se fac inciziile, vor urma mai multe operațiuni de subminare a pielii (separare a pielii de pe față de mușchi și țesuturi) și de ridicare a țesuturilor din profunzime. Astfel, se eliberează pielea pentru a putea fi drapată și întinsă, obținându-se un aspect neted.

Apoi chirurgul îți va ridica pielea de la nivelul tâmplelor, a obrajilor, gâtului, va suspenda și repoziționa țesutul conectiv subcutanat pentru a putea înlătura excesul de piele și grăsime. Dacă pe lângă această procedură se face și un lifting al gâtului, chirurgul va putea să-ți adune mușchii și să-i alinieze pentru a garanta un suport mai bun pentru gât și maxilar. Va putea apela și la liposucție pentru zona gâtului și a maxilarului și se vor putea folosi implanturi faciale pentru a da volum la nivelul pomeților sau al bărbiei.

În cele din urma, chirurgul va drapa pielea pe structura proaspăt-reconsolidata și va închide inciziile prin suturi sau clipsuri mici metalice. Dacă este necesar, se vor instala și tuburi de dren și zona operată va fi bandajată.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Cum vor arăta inciziile și cicatricile?

Indiferent de tipul de lifting facial care se va alege, vei avea incizii care vizează zona din jurul urechii.

În ceea ce privește liftingul facial tradițional, chirurgul va face inciziile în linia părului, la tâmple și va coborî prin fața urechilor ca mai apoi să le ascundă prin pliurile naturale din spatele urechii în linia inferioară a scalpului.

Dacă se alege un lifting facial cu incizie limitată, inciziile vor fi făcute în linia părului pornind de la tâmple, prin fața pavilionului urechii și ascunse în spatele acesteia, în pliul natural. E posibil sa mai fie nevoie de incizii în pleoapele inferioare, zona temporală sau sub buza superioară.

Pentru liftingul gâtului incizia va porni de la nivelul lobilor urechii și vor continua prin spatele urechii, cu coborâre în zona inferioara a scalpului. Va fi nevoie și de o incizie sub bărbie.

Cicatricile lăsate de liftingul facial pot fi aproape invizibile: înguste, aplatizate și plasate strategic după ureche sau în zone unde vor fi confundate cu riduri naturale. Dacă sunt suficient de camuflate, vei putea purta părul scurt. În cazul cicatricilor hipertrofice, întâlnite mai ales în cazul persoanelor cu o nuanță închisă a pielii (afroamericane, hispanice) se poate apela la injecții și tratamente care le pot îmbunătăți aspectul.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Ce întrebări trebuie să adreseze pacienta către chirurgul estetician?

 • dacă este o candidată bună și dacă așteptările ei sunt realiste;
 • ce tip de procedură se potrivește nevoilor sale;
 • ce tip de anestezie îi propune;
 • care sunt riscurile și complicațiile prognozate în cazul ei; cum vor fi abordate;
 • dacă cicatricile vor fi vizibile, locul unde vor fi ele localizate și cât le va lua să se vindece;
 • cum trebuie să se pregătească pentru intervenție;
 • cât timp va dura recuperarea și când se va putea întoarce la activitățile obișnuite;
 • ce opțiuni are dacă rezultatul intervenției nu respectă termenii pe care i-a discutat?
 • cum arată rezultatele unor intervenții similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;
 • ce instrucțiuni trebuie să urmeze după tratament pentru optimizarea rezultatelor;
 • care este investiția financiară totală.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Cum trebuie să se pregătească pentru procedură?

✔ nu mai fumează cu cel puțin șase săptămâni înainte de operație; asta va facilita o recuperare mai bună;
✔ evită să ia aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii și medicamente naturiste care pot crește riscul sângerării;
✔ indiferent de tipul de procedură, hidratarea este foarte importantă, și anterior, dar și post-operație pentru o recuperare sigură;
✔ pentru a facilita vindecarea și pentru a minimaliza riscul complicațiilor, trebuie să respecte întocmai recomandările chirurgului cu privire la necesitatea de a slabi anterior intervenției;
✔ să se asigură că are cine să-i ia locul în cazul treburilor casnice sau a urgențelor de tot felul;
✔ va fi folositor ca la externare să o conducă cineva acasă.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Cum va decurge perioada de recuperare?

 • va purta măști de compresie pentru a limita acumularea de sânge sub piele precum și umflarea și/sau învinețirea; acestea se vor diminua gradual pe durată a paisprezece zile;
 • pentru a minimaliza tumefierea, e indicat să stea întinsă; important este să țină capul ridicat și să nu-l aplece în față;
 • durerea și disconfortul vor fi de intensitate medie, iar ele vor putea fi ameliorate prin administrarea unor medicamente prescrise;
 • e posibil să trebuiască să poarte tuburi de dren în primele patruzeci și opt de ore de la intervenție;
 • este posibil să simtă gâtul țeapăn în primele zile de la operație; senzația de amorțire poate fi resimțită la nivelul lobilor urechii, feței și gâtului timp de câteva săptămâni de la operație;
 • trebuie să aplice comprese reci (fase moi înmuiate în apa rece și nu gheață sau legume înghețate) doar la nivelul ochilor (nu și pe pomeți ori gât);
 • să stea în poziție ridicată cât mai mult posibil, asta va favoriza reducerea tumefierii;
 • la o zi post-operație va putea spăla delicat părul; să nu foloseasc un uscător de păr cu aer cald;
 • nu are voie să facă exerciții fizice epuizante în prima lună de la operație;
 • nu are voie să folosească make-up până nu îi spune doctorul că este oportun;
 • trebuie să evite expunerea la soare; să folosească crema de protecție, pălărie cu boruri largi și ochelari de soare;
 • va trebui să doarmă într-o poziție înclinată; nu trebuie să doarmă pe burtă.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face În cât timp se poate observa efectul liftingului facial?

În funcție de genele tale, calitatea pielii și eforturile tale de întreținere a aspectului joacă un rol esențial în durata efectelor liftingului facial. Mini-liftingul facial (piele puțină în exces și mobilizare superficială a mușchilor) are o durată mai scurtă - cinci ani. O procedură clasica de lifting (rearanjarea țesuturilor subcutanate și subminare semnificativă a pielii) va dura până la zece ani. Cu cât este mai extinsă procedura, cu atât va dura mai mult recuperarea, dar și efectele.

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face Care ar fi riscurile sau  complicațiile posibile?

 •  hematoamele și seroamele (acumulări de sânge sau fluid sub piele care vor trebui înlăturate);
 •  reacție adversă la anestezie;
 •  infecție, sângerare, inflamare;
 •  modificări senzoriale;
 •  cicatrici;
 •  reacții alergice (la medicamentele sau materialele folosite în timpul operației);
 •  avarii produse structurilor subcutanate;
 •  rezultate nesatisfăcătoare care pot necesita proceduri adiționale.

Faceți cunoștință cu activitatea doctorului Anatolie Taran, accesând paginile: 

https://www.facebook.com/anatolie.taran?ref=br_rs

https://www.facebook.com/anatolie.taran.56?ref=br_rs 

Chirurg plastician: Ce este liftingul facial și cine îl poate face

str. Trandafirilor, 15/4, Chișinău

Recepție: +373 (22) 202 373

www.terramed.md

www.anatolietaran.com