Lipsa de cadre didactice în grădinițe afectează procesul educațional. La momentul actual în capitală este un deficit de câteva sute de educatori. De cele mai multe ori, cauza ar fi salariul neatractiv.
La Grădinița Nr.199 "Lăstăraş" din capitală sunt 25 de funcții vacante de educator. Angela Văliev este educatoare de mai bine de 20 de ani.
"Am mai avut colegi care au venit, dar foarte repede plecau. Salariul nu e motivant şi este de lucru mult, multă responsabilitate şi, dacă remunerarea e slabă din partea guvernanților... Este greu, copiii sunt mulți şi trebuie să facem şi munca de ajutor de educator, adică a dădacei şi munca noastră, plus copiii trebuie supravegheați permanent", spune Angela Văliev, educatoare la grădinița Nr.199.
Viorica Postolache, educatoare la aceeași grădiniță, e nevoită să lucreze câte 12 ore zilnic.
"Este complicat, este solicitant. Eu cred că activitatea educatorului ar fi calitativă dacă ar lucra câte doi", e de părere Viorica Postolache.
Directoarea grădiniței, Viorica Pelivan, spune că, deşi beneficiază de unele privilegii, cum ar fi programul redus de muncă şi indemnizația unică oferită de stat, tinerii specialişti ocolesc instituțiile de învățământ preşcolar.
"Trei ani în urmă ne-au venit trei tineri specialişti de la Colegiul Pedagogic, care sunt aici la noi. Anul acesta, din trei, s-a prezentat doar unul. Pentru tinerii specialişti mai este că, chiar dacă li se dă această indemnizație, nu pot să-şi procure o casă. Salariul care îl primesc, în jur de 5.600, nu este unul motivant", opinează Viorica Pelivan.
În municipiul Chişinău sunt 154 de grădinițe de stat, iar personalul ar trebui suplimentat cu 255 de educatori şi 89 de ajutoare de educatori.