E de așteptat ca în timpul sarcinii să ai parte de tot felul de schimbări la nivelul corpului, însă n-ai idee cât de multe dintre ele afectează sânii, dacă n-ai trecut încă prin asta. O burtă mai mare pe zi ce trece sau o greutate tot mai generoasă arătată de cântar sunt doar două dintre modificările ce apar odată cu sarcina. La nivelul sânilor însă, lucrurile se schimbă dramatic.
1. Devin dureroși
Încă de la bun început e probabil să observi schimbarea asta: în primul trimestru, sânii dureroși sunt un simptom extrem de comun de sarcină. De acest semn neplăcut sunt responsabili hormonii ce au valori ridicate brusc la începutul sarcinii. Partea bună este că pe măsură ce timpul va trece și vei ajunge în trimestrul al doilea, durerile de sâni vor dispărea încet.
2. Cresc în dimensiuni
Probabil unul dintre cele mai dorite simptome de sarcină, mai ales în cazul femeilor mai puțin înzestrate. Deseori sânii cresc cu cel puțin un număr în timpul sarcinii, iar dezavantajul acestui aspect este că, dacă cresc prea mult sau prea brusc, te poți alege cu vergeturi. Poartă sutiene comode și adecvate noii măsuri a sânilor încă de la începutul sarcinii, pentru a le oferi o susținere corectă.
3. Venele devin mult mai vizibile
Cu cât ai pielea mai albă, cu atât vei observa mai tare acest aspect: venele devin mult mai vizibile, iar acest simptom cel mai probabil nu va dispărea după naștere, întrucât sânii sunt mult mai intens irigați de sânge în timpul alăptării. Dacă nu ai pielea atât de albă, e posibil să nu observi venele mai pronunțate. În schimb, e posibil să observi o pigmentare neobișnuită a sânilor, în sensul în care restul sânului începe să aducă puțin la culoare cu nuanța sfârcurilor. Și această colorare este absolut firească și nu reprezintă motiv de îngrijorare în timpul sarcinii.
4. Ți se modifică sfârcurile
În cele mai multe cazuri, e vorba de culoarea acestora, care se închide mult față de culoarea lor obișnuită. Deseori însă, femeile pot observa și că pe măsură ce trec lunile, sfârcurile devin tot mai mari.
5. Apar scurgeri mai devreme decât te-ai aștepta
Multora dintre femeile însărcinate li se întâmplă asta fără să observe. În cazul altora, e probabil să fie sesizabilă schimbarea: Sânii pot începe să curgă și să elibereze colostru încă din săptămâna 16 de sarcină. Dacă acest lucru ți se întâmplă, e recomandat să porți absorbante pentru sâni, perfecte pentru a masca eventualele scurgeri.
6. Umflături și galme
Sarcina este probabil singurul moment din viața unei femei în care n-ar trebui să se îngrijoreze foarte tare când simte o umflătură la nivelul sânilor. Cu toate acestea, eventualele modificări de acest tip ar trebui totuși verificate de medicul ce te are în grijă, pentru a exclude orice potențial pericol. De regulă, umflăturile apărute pe sâni și în jurul sfârcurilor în timpul sarcinii sunt benigne și au mai degrabă legătură cu inflamarea canalelor prin care laptele va trece mai târziu, după ce naști.
7. Tuberculii lui montgomery
Acestea sunt micuțe umflături ce apar pe sfârcuri și care pot deveni puțin mai proeminente pe măsură ce sarcina avansează. Aceste mici inflamații sunt bine definite și nu mai mari decât o boabă de muștar, au rolul de a menține sfârcurile hidratate și de a lupta împotriva bacteriilor ce ar putea apărea la nivel local.
Sursa