Aza Onica – psiholog-consultant.
Practică şedinţe private.
Este căsătorită și are o fiică.
Este interesată de cărțile de tarot.
În timpul său liber face sport în sala de fitness, citeşte, acordă o atenție deosebită prietenilor și celor dragi.
Este o femeie frumoasă, o soție iubită și iubitoare.
Divorțul părinților - un chin pentru copil. De obicei, copilul rămînînd cu mama, într-adevăr îi este dor de tatăl lui. Mamei îi este greu să audă întrebările copilului: Unde-i tati? De ce nu vine acasă? Din păcate, multe femei fac greșeli fatale, venind cu astfel de legende ca "Tata a plecat într-o călătorie de afaceri" sau mai des spun adevărul despre tatăl său – ca personaj negativ: "El ne-a lăsat și a plecat la o altă tanti". Corect ar fi să-i spuneţi copilului adevărul, dar într-o formă care să nu pună în pericol psihicul copilului. Cu cât mai repede va afla adevărul, cu atât mai ușor și mai repede va fi capabil să se adapteze la o nouă viață. Aici sunt regulile de bază pe care experţii le recomandă:
1. Pregătiți-vă pentru discuţie. Încercați să vă calmaţi și luaţi-vă în mîni înainte de a vorbi. Anxietatea sau furia poate fi transmisă la copil și atunci el, s-ar putea simţi vinovat cu privire la ceea ce s-a întâmplat, astfel vorbiţi cu el în liniște. Suferința și lacrimile, ar putea insufla în copil un sentiment de groază și disperare, la care el nu putea face față singur.
2. În timpul discuţiei, străduiţi-vă să nu vă sustrageţi - opriți televizorul și muzica. Încercați să duceţi conversația într-o atmosferă calmă, ochi în ochi (fără martori).
3. Nu amînaţi această conversație, în speranța că va fi mai ușor mai tîrziu să vorbiţi cu copilul. Senzațiile de confuzie și de griji ale adultilor, copii indiferent de vârsta lor, foarte repede îşi dau seama că ceva s-a schimbat în viața lor, în ciuda tuturor eforturilor depuse de adulți de a păstra secretul. Nu-l obligaţi să treacă prin aceste momente singur, deoarece copiii au tendința de a lua vina asupra lor pentru ce s-a întâmplat. Spuneţi-i copilului dumneavoastră despre divorț după ce ați finalizat decizia. El va avea nevoie de timp pentru a primi această știre și de a se pregăti pentru schimbările din viața ulterioară . Ambii părinți trebuie să se implice în această conversație.
4. Construiţi o conversație reeşind din vârsta copilului dumneavoastră. Copiii mici vor fi în măsură să înțeleagă doar aceea că unul dintre părinți nu mai locuieşte împreună cu ei și că el va putea să-l viziteze în noua casă. Copiilor mai mari și adolescenților li se pot explica motivele divorțului , dar nu uitați să le spuneţi că este o decizie reciprocă, iar divorțul va face întreaga familie mai fericită.
5. Subliniaţi faptul că divorțul - nu este din vina copilului și deși părinții ar putea să înceteze să se mai iubească, nicicînd nu vor înceta să-şi iubească copiii lor.
6. Este important să fiţi deschişi și sinceri cu copilul dumneavoastră în această situație. La întrebările copilului răspundeţi sincer, dar nu-l speriaţi cu detalii inutile sau formulări confuze "dar dacă ...". Copilului îi este suficient să știe informațiile care îl vor ajuta să înțeleagă cum vă veţi schimba dvs și cum va fi viaţa lui, la fel ce se va întîmpla în viitor.
7. Nu vă fie frică de reacția lui. Diferiţi copiii reactionează diferit la divorțul părinților, unii strigă și-s supăraţi pe ei, în timp ce alţii sunt ușuraţi că conflictele și tensiunile dispar. Explicați copilului ce este durerea, furia și teama – că acestea sunt lucruri fireşti. Ajutaţi-l să-și exprime aceste emotii, în cazul în care nu i se primeşte. Daţi de înţeles copilului că stigătele și plânsul sunt bune, cu atît mai mult dacă ești rănit, dacă te doare. Spunându-i despre modul în care poate să-și exprime sentimentele dificile, îl veţi ajuta să facă față unei situații dificile.
8. Atrageţi copilului cît mai mult timp și atenție după ce aţi vorbit cu el, deoarece el are nevoie. Este posibil ca el să vă ceară din nou să discutaţi sau pur și simplu doreşte să fie aproape dvs. Se întâmplă ca unii copii după astfel de discuţii să devină fricoși sau ar putea să vă ceară să staţi cu ei în timpul somnului. Realizaţi dorinţele lor şi acordaţi-le o atenție mai mare și ei vor trece mult mai uşor prin această situație. Unele cupluri, în ciuda conflictelor interpersonale, continuă să trăiască împreună, în mod eronat crezând că o fac de dragul copiilor lor. Copiii din aceste familii suferă din cauza conflictelor dintre părinți, aceasta afectează dezvoltarea lor, sănătatea și activitatea școlară. Apar o mulțime de complexe, care ulterior afectează vîrsta lor adultă. Păstrarea unor astfel de căsătorii este o greșeală profundă. Divorțul, în acest caz, îi va face pe membrii acestor familii mai fericiţi. La urma urmei, aceasta şi este cel mai important pentru un copil de a-şi vedea părinții fericiţi, deși stau separat. Orice nu s-ar întâmpla, încercaţi întotdeauna să găsiţi cea mai bună soluție pentru voi și copiii dvs. Fiţi fericiţi!