Nu ne putem imagina o masă de Paște fără ouă roșii și tradiționala pască, fie că este cu brânză, stafide, dulceață sau ciocolată. Ți-am selectat cele mai delicioase rețete de pască, ca să ai timp să decizi pe care o vei găti tu în ajun de Învierea Domnului!
Pască cu ciocolată
Ingrediente:
pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 125 gr de zahăr
- 50 gr de unt
- 2 linguri de ulei
- 250 ml lapte
- 3 ouă
- 1 lingură de rom
- esenţa de vanilie
- 25 gr drojdie instant
- 1 linguriţă rasă sare
Pentru umplutură:
- 50 gr de cacao
- 100 gr de ciocolată
- 2 linguri de făină
- 4 ouă
- esenţă de vanilie
- 3 linguri de lapte
- 100 gr de unt
- 100 gr de migdale sau nuci
- 3 linguri de smântână
Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ şi puţin zahăr. Se opăresc 3-4 linguri de faină cu puţin lapte clocotit, amestecând să nu facă cocoloşi. După ce s-a răcorit se amestecă cu drojdia (dacă este instant cu atât mai bine), se acoperă cu un şervet şi se pune la loc cald să crească.
Se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul, până se transformă într-o cremă spumoasă.
Când drojdia cu făină au crescut, se toarnă peste restul de făină şi se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă.
Se frământă cel puţin jumate de oră, aducând aluatul de pe margini în centru şi adăugându-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar dacă aluatul este prea tare se mai adăugă puţin lapte călduţ.
Se adună aluatul, se presara cu făină, se acoperă cu un şervet, se aşează la cald, departe de uşa sau fereastră şi se lasa să crească cam 1 oră; se întinde o foaie rotundă de cca 0,5 cm grosime, de mărimea formei rotunde în care se va coace. Se unge formă cu unt şi se aşază foaia de aluat pe fundul acesteia.
Pentru umplutură de ciocolată: se bat ouăle cu zahărul, se pune pe foc şi se adăugă faină, ciocolată topită, cacaoa, vanilia, laptele şi se bate până se îngroaşă compoziţia. Se ia de pe foc, se răceşte şi se amestecă cu smântână şi untul.
Se toarnă peste aluat, se presara migdalele mărunţite, se unge cu puţin albuş şi se lasă la copt cam 40 minute.
Se scoate din cuptor, se lasa să se răcească şi se scoate din forma când s-a răcit.
Cozonac (pască) cu dulceaţă
Ingrediente:
pentru maia:
- 0,5 kg făină
- 20 g drojdie
- 50 ml lapte cald
- pentru aluat:
- 0,5 kg de făină
- 4 g sare
maiaua:
- 4 ouă
- 200 ml lapte
- 50 ml ulei
- 150 g unt topit
- 200 g zahăr
- 30 g drojdie
- zahăr vanilat
- coaja rasă de la 2-3 lămâi
pentru umplutură:
- dulceață
- un pliculeț de gelantină
Mod de preparare:
Pregătim maiaua de cu seară. Cernem într-un bol încăpător făina, facem o adâncitură pe mijloc, în care turnăm amestecul de lapte cu drojdie. Amestecăm ingredientele și le lăsăm peste noapte. Acoperim compoziția obținută cu un prosop. Este important ca maiaua să fie ferită de curent, într-un loc călduț.
Pregătim aluatul. Cernem făina într-un bol aparte, adăugăm maiaua, sarea, ouăle, 150 ml lapte, uleiul și untul topit, zahărul, coaja rasă de lămâi și zahărul vanilat. Separat amestecăm drojdia și 50 ml lapte călduț. Adăugăm compoziția obținută la amestecul de bază. Frământăm bine timp de 20 minute, ca să obținem un aluat elastic și omogen.
Întindem aluatul și-l ungem cu dulceață. Rulăm bine foaia de aluat, ca să nu iasă umplutura. Tăiem rulada în părți egale și o punem într-o tavă de copt, sub formă de floare. Bucățile de ruladă nu trebuie să se lipească între ele. Dăm rulada la cuptor pentru 45-50 minute, la 180 grade C, acoperind-o în prealabil cu folie.
Pască cu brânză de vaci fără coacere
Ingrediente:
- 500 g brânză de vaci
- 100 g unt
- 3 ouă
- 1/2 pahar de zahăr
- 1 lgt extract de vanilie
- 1 pahar de frișcă (20%)
- 100 g stafide (sau fructe confiate)
- coajă de lămâie
Mod de preparare:
Brânza de vaci se dă prin sită de 2 ori. Se amestecă cu unt moale. Ouăle se bat cu zahărul și frișca, se pun la foc și se fierb, amestecând întruna timp de 5 minute, până când masa nu se va îngroșa. Ia masa obținută de pe foc și pune-o să se răcească ușor.
Masa obținută din ou se adaugă în brânza de vaci, se adaugă stafidele și se amestecă bine până când se omogenizează toată compoziția.
Acoperă tava pentru pască cu tifon și aranjează în ea compoziția de brânză obținută. Acoperă marginile cu tifon și strânge-le cu putere.
Pune tava în frigider peste noapte. Înainte de servire, întoarce foarte atent tava și îndepărtează tifonul.