mamaplus

Toxicoza apare doar dacă ești însărcinată cu fată? Experiența Marinei Cârnaț, mamă a șapte copii

0
//
05.04.2021

Toxicoza însoțește 80% dintre sarcini, iar frecvența reprizelor de greață, a senzației de rău sau iritabilității sporite variază de la caz la caz. În general, femeile suferă de toxicoză în primul trimestru de sarcină, iar simptomele de bază apar mai devreme de 5-6 săptămâni. Mama a șapte copii Marina Cârnaț susține că în această perioadă femeile ar trebui să fie mai atente la reacțiile organismului și să răspundă la patru întrebări esențiale: ”Cât de rău mă simt?”, ”Este suportabil?”, ”Vomit?” și ”Cât de des?”. Dacă lucrurile scapă de sub control este nevoie de o investigație mai amănunțită făcută de medicul ginecolog-obstetrician care monitorizează sarcina.

”Dacă simțim că este o stare mult mai mult decât incomodă, atunci este nevoie o atenție din partea medicului. De ce? Fiindcă ne deshidratăm, nu ne alimentăm bine sau deloc, organismul slăbește și nu este în stare să ajute embrionul să se formeze perfect, exact în această perioadă critică - primul trimestru. În toate sarcinile am avut toxicoză începând cu săptămâna a 5 și terminând exact în momentul când încep a simți cum bebe se mișcă, adică aproximativ la 8 (în sarcina curentă - fluturași), 12, 14 sau 16 săptămâni.”, afirmă Marina Cârnaț.

Citește și Marina Cârnaț este însărcinată cu al optulea copil! (FOTO/VIDEO)

Fiind însărcinată cu al optulea copil, tânăra mamă în vârstă de 37 de ani spune că din experiența proprie a înțeles că unele stereotipuri chiar nu ar trebui să-și facă loc în mintea femeilor însărcinate.

”Nu este adevărat că toxicoza apare doar dacă ești însărcinată cu băiat (sau fată). Cu Tamia am crezut că am gemeni, fiindcă vomitam și mi-era rău toată ziua (lucru nemaiîntâlnit la celelalte sarcini). Pentru prima oară, în această sarcină, am înțeles că pot păcăli creierul și diminua această stare. Deci, pur și simplu conștientizez că prioritar e să gătesc la 7 copii și caut așa feluri de mâncare care să nu îmi ia efort mare și timp în plus (tai totul și sub capac la foc mic).”, mai spune Marina.

Ce remedii împotriva toxicozei recomandă Marina Cârnaț?

mamaplus

Marina mărturisește că din păcate nu a găsit un remediu magic care să o salveze cumva de la stările de rău din perioada toxicozei, totuși pentru a ameliora puțin aceste senzații neplăcute, ea apelează la câteva remedii testate în timp:

  • Hidratare permanentă
  • Apă cu gaze
  • Ceai cu lămâie, mentă sau ghimbir
  • Lapte
  • Iaurt simplu de băut

Citește și 9 reguli de aur pe care le respectă Marina Cârnaț în perioada sarcinii

”Din mâncare: ce simți tu, mie mi-au ajutat covrigii, pesmeții, semințele. Totuși, nu uit de suplimente (prenatale) și să mănânc de toate, câte puțin, pentru o dietă echilibrată (totul proaspăt). Pentru a nu avea amețeli, eu de dimineață îmi puneam micul dejun pe noptieră, inclusiv și apa sau sucul. Creez în jurul meu lumea mea confortabilă, fără stres, și doar cu energie pozitivă. Mă liniștesc cu gândul: dacă mi-e rău, înseamnă că bebelușul se dezvoltă bine, apoi îi voi simți mișcările și voi fi iarăși liniștită că totul e minunat.”, a mai menționat Marina Cârnaț.

În cazul tău ce remediu împotriva toxicozei a funcționat? Împărtășește-ne o recomandare personală în comentarii pe pagina noastră de Facebook.

mamaplus
mamaplus