Acidul folic sau vitamina B9 este esențial în lunile de sarcină, pentru dezvoltarea armonioasă a fătului, însă știai că organismul gravidei are nevoie și de alți nutrienți pentru a funcționa la capacitate maximă? Vezi în continuare o listă cu câteva dintre cele mai importante suplimente pe care le poți lua în perioada sarcinii, însă doar la recomandarea medicului.

Omega-3

Cele mai recente descoperiri din domeniu vorbesc despre importanța acizilor grași Omega-3 atât în dezvoltarea unui bebeluș sănătos, cât și în privința stării de sănătate a mamei. Acizii grași Omega-3 nu sunt sintetizați de corpul uman și, prin urmare, trebuie să îi obținem fie din alimentație, fie prin intermediul suplimentelor alimentare.

Cercetările au arătat că adăugarea EPA și DHA (doi acizi grași Omega-3) în alimentația femeilor însărcinate are un efect pozitiv asupra dezvoltării vizuale și cognitive a bebelușului. Alte studii au arătat că un consum mai mare de alimente bogate în Omega-3 ar putea reduce riscul de alergii la copiii mici.

Cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 EPA și DHA sunt somonul, tonul, sardinele, anșoa și heringul. Pentru că multe femei însărcinate sunt îngrijorate în legătură cu prezența mercurului și a altor toxine care se pot găsi în unele sortimente de pește, e bine de știut că sursele cele mai sigure de EPA și DHA sunt, de multe ori, suplimentele care conțin ulei de pește care a fost purificat și obținut din pești de mare adâncime.

Alte vitamine din complexul B

Tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), vitamina B6, biotina (vitamina B7) și vitamina B12 sunt și ele utile pentru sănătatea gravidei și a fătului. Acestea pot fi luate din alimentație, dar și sub formă de suplimente, la recomandarea medicului.

Vitamina D

Toți adulții, inclusiv femeile însărcinate, au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Această vitamină reglează cantitatea de calciu și de fosfat din corp, care sunt necesare pentru menținerea sănătății oaselor, dinților și mușchilor. Pentru că vitamina D se găsește doar într-un număr foarte mic de alimente și pentru că organismul produce vitamina D când pielea noastră este expusă la soarele din timpul verii, femeile însărcinate ar trebui să ia în considerare și un supliment alimentar cu zilnic, cerând, desigur, sfatul ginecologului înainte de a face acest lucru.

Calciul

Este un element vital pentru că ajută la dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului tău, încă din pântec. Sursele de calciu sunt: laptele, brânza și iaurtul, rucola, măcrișul sau varza creață kale și alte legume verzi cu frunze, anumite băuturi din soia (îmbogățite cu calciu). În cazul în care medicul suspectează o carență de calciu, îți poate explica de ce doze de calciu ai nevoie, prescriindu-ți un supliment alimentar.

Vitamina C

Se găsește în numeroase fructe și legume, iar dacă ai o dietă echilibrată, aceasta îți poate asigura toată cantitatea de vitamina C de care ai nevoie. Poți consuma portocale sau suc natural de portocale, ardei gras roșu sau verde, broccoli ori varză de Bruxelles, kiwi. Pentru că vitamina C protejează celulele și te ajută să le menții sănătoase, în anumite situații, medicul îți poate recomanda să iei suplimente de vitamina C.

Fierul

Dacă ai o carență de fier, cel mai probabil te simți foarte obosită și este posibil să suferi de anemie. Desigur, există alimente care conțin cantități importante de fier: carne roșie slabă, spanac, broccoli, leguminoase, fructe uscate și semințe de dovleac. În timpul sarcinii, poți consuma aceste alimente cu un conținut mare de fier, iar dacă medicul descoperă că totuși ai lipsă de fier, îți poate prescrie suplimente alimentare.