Se știa anterior că tratamentul pentru modificări anormale ale celulelor cervicale cauzate de infecția cu HPV crește riscul nașterii premature, definită ca naștere înainte de săptămâna 37 de sarcină. Prezentul studiu, al Universității din Göteborg confirmă faptul că virusul ca atare este corelat cu un risc crescut de naștere prematură și de complicații pentru copil. Studiul se bazează pe datele privind nașterea înregistrate în Registrul suedez al nașterilor, care au fost combinate cu Registrul național al calității pentru prevenirea cancerului de col uterin și Registrul suedez al cancerului.
În total, au fost incluse 1.044.023 de nașteri între 1999 și 2016. Dintre femeile în cauză, 23.185 au primit anterior tratament, în timp ce 11.727 nu au fost tratate și au avut un test de screening HPV pozitiv imediat înainte sau în timpul sarcinii. Dintre femeile tratate anterior 9,1% au născut prematur.
Oamenii de știință spun că, deși s-au adaptat pentru diferiți factori din analize, nu pot răspunde în mod fiabil la întrebarea dacă virusul în sine cauzează complicațiile sarcinii și ale nașterii, tot ce se poate arăta este o asociere statistică. Cercetătorii spun că vor observa cum este afectată incidența nașterilor premature după introducerea programului de vaccinare împotriva HPV. Acest lucru va oferi mai multe informații despre existența unei legături cauzale între infecția cu HPV în sine și rezultatele nașterii.
În final, cercetătorii subliniază că vaccinarea împotriva acestui virus nu numai că poate preveni cancerele asociate cu HPV, ci se pare că poate fi benefică și pentru perspectivele sarcinii.
Virusul papiloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală frecvent întâlnită. HPV-ul se poate transmite prin sex vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată, chiar dacă persoana respectivă nu are semne sau simptome de infecție. Oricine este activ sexual poate lua HPV, chiar dacă ai întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea după mai mulți la ani de la contactul sexual cu o persoană infectată, ceea ce poate crea dificultăți în a ști când a fost transmisă infecția.
În majoritatea cazurilor, HPV dispare de la sine într-un an sau doi și nu cauzează probleme de sănătate, însă, dacă nu dispare, poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi verucile genitale și cancerul. HPV poate duce la cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul vulvei, vaginului, penisului sau anusului. De asemenea, poate să provoace cancer la partea din spate a gâtului, inclusiv la baza limbii și a amigdalelor (cancer orofaringian).