mamaplus

De ce este important dublul test în sarcină? Explicația unui ginecolog-obstetrician

-
//
26.03.2021

Perioada de debut a sarcinii presupune o serie de teste pe care trebuie să le faci pentru a afla informaţii relevante despre dezvoltarea fătului şi a minimaliza riscurile inerente. Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie din România, te ajută cu informaţii despre dublul test, care se efectuează în prmiul semestru de sarcină.

Dublu testul reprezintă prima analiză care poate trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care se dezvoltă fătul. Este o analiză de sânge prin care se determină markerii biochimici fetali ce se află în sângele mamei, precum şi valorile proteinei A plasmatice. Dublu testul este însoţit de ecografia morfologică de trimestrul I, pentru a corela anumiţi parametri şi a stabili astfel dacă există sau nu riscul ca fătul să aibă malformaţii majore, care ar face imposibilă supravieţuirea bebeluşului, dar şi anomalii genetice (sindrom Down - trisomie 21, sindrom Edwards - trisomie 18 - sau sindrom Patau - trisomie 13).

Ecografia morfo-fetală pentru trimestrul I se face între săptămânile 11 şi 14. Mai târziu, fătul îşi schimbă poziţia în uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificilă, dar şi imprecisă.

În cazul în care valorile proteinei A plasmatice sunt mai mici decât ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, naştere prematură sau alte probleme la fel de grave.

Rezultatele de la dublul test nu indică într-o proporţie de 100% că fătul ar putea suferi de aceste boli, ci doar arată probabilitatea. De aceea, e posibil ca medicul să recomande ulterior alte investigaţii de screening, teste neinvazive, care se realizează din sângele matern, cu zero riscuri şi cu o probabilitate de 99% de depistare a acestor boli. Pentru a fi 100% siguri de diagnostic, se recomandă amniocenteza sau biopsia de vilozităţi coriale.