mamaplus

Coronavirusul se transmite de la mamă la făt intrauterin sau prin laptele matern? STUDIU

0
//
02.03.2020

Mii de morți și un număr în continuă creștere a infestărilor cu noul coronavirus creează îngrijorare la nivel mondial. COVID-19 se răspândește rapid, este extrem de contagios și încă foarte puțin cunoscut.

Datele cu privire la modul în care pneumonia provocată de noul coronavirus afectează femeile însărcinate sunt puține. Cercetătorii continuă să studieze dacă există posibilitatea transmiterii verticale a virusului, cu alte cuvinte, dacă o mamă infectată poate să transmită virusul fătului, în mediul intrauterin.

Aceasta a fost ipoteza lansată de cercetătorii chinezi care au analizat nouă cazuri de femei însărcinate, infectate cu COVID-19. Femeile au fost internate în spitalul Zhongnan, localizat chiar în zona focarului, Wuhan, China, în perioada 20 – 31 ianuarie 2020.

Pentru a verifica dacă virusul se transmite de la mamă la făt, cadrele medicale au prelevat probe din lichidul amniotic, sânge din cordonul ombilical și probe de lapte matern.

Cele 9 femei au născut prin cezariană în trimestrul 3 de sarcină. Șapte dintre paciente au prezentat febră. Alte simptome asociate: tuse (în cazul a 4 din 9 paciente), mialgie – dureri musculare (în 3 cazuri), durere în gât (2 cazuri), stare generală alternată (2 cazuri).

Niciuna dintre paciente nu a dezvoltat o formă severă de COVID-19 și nu s-a înregistrat nicio moarte până la data de 4 februarie 2020. Copiii celor 9 femei au primit la naștere note de 8-9 si 9-10, potrivit scorului Apgar.

Probele de lichid amniotic, sângele din cordonul ombilical, exudatele faringiene ale nou-născuților și probele de lapte matern au fost testate pentru SARS-CoV-s. Toate testele au ieșit negative.

Caracteristicile clinice ale gravidelor internate cu COVID-19 erau asemănătoare cu cele ale celorlalți pacienți adulți infectați cu noul coronavirus.

Descoperirile rezultate în urma studiului desfășurat pe acest eșantion mic au scos în evidență că, momentan, nu există nicio dovadă a transmiterii verticale a virusului. Cu alte cuvinte, fătul nu poate fi infectat intrauterin și nici prin laptele matern.

Sfaturi de sănătate publică:

  • Spălați-vă des pe mâini folosind apă și săpun sau soluție alcoolică de curățat;
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu o mască medicală, batistă sau folosiți plica cotului atunci când tușiți sau strănutați;
  • Spălați-vă pe mâini după aceea și aruncați masca sau batista;
  • Evitați contactul personal apropiat cu persoanele ce prezintă febră și tușesc sau strănută și mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți sau aveți dificultăți in respirație;
  • Dacă vă îmbolnăviți în timp ce călătoriți, cereți ajutor medical cât mai repede și informați personalul sanitar despre istoricul de călătorie;
  • Atunci când vizitați piețe unde se comercializează animale vii, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele care au fost în contact cu aceste animale.