mamaplus

Chimioterapia în sarcină: „Mi-au spus să întrerup sarcina, dar am refuzat. Astăzi, îmi țin bebelușul în brațe!”

0
//
13.11.2019

Este povestea tulburătoare a unei femei de 36 de ani. La doar 3 luni după ce aflase că va deveni mamă, cel mai frumos vis pe care îl trăia fusese întrerupt de cel mai negru coșmar - cancer la sân.

Semnele erau acolo, însă nu s-a gândit niciodată că este ceva atât de grav. O durere puternică în zona sânilor chiar înainte de a afla că e gravidă, dar și o umflătură care îi apăruse peste noapte, deasupra sânului stâng.

Medicii i-au spus că nu e nimic grav, cel mai probabil o acumulare de lapte matern, însă Jade Devis a insistat să facă biopsie. Acest lucru a salvat-o.

„Era o tumoră extrem de agresivă. Dianosticul: cancer de sân triplu-negativ, aflat în stadiul 2. Chirurgii au îndepărtat formațiunea tumorală. Următorul pas era chimioterapia. Medicii mi-au spus că bebelușul este mult prea mic pentru a putea face față efectelor chimioterapiei. Mi-au oferit această opțiune, de a întrerupe sarcina”.

Decizia a fost dificilă pentru viitoarea mămică.

„Mă simțeam blocată. Ultimul lucru pe care aș fi vrut să îl fac era să îi fac rău bebelușului meu. În plus, nu voiam să las pe nimeni să decidă soarta copilului meu. Așa că am încercat să fac tot ce mi-a stat în puteri pentru a-i oferi și lui o șansă la viață.”

În ziua în care și-a adus pe lume băiețelul s-a simțit cu adevărat victorioasă. Boala și tratamentul au lăsat urme pe chipul ei, însă nimic nu mai conta: doar făptura perfect sănătoasă, care i-a dat forța din pântece să învingă boala și să lupte pentru viață.

„S-a născut la timp, sănătos și cu o greutate normală. Mă bucur atât de tare să îl văd, să îl țin în brațe, să știu că e în siguranță. Îmi venea să îmi țin respirația de fiecare dată când făceam chimioterapie. Am încercat să îl feresc cât am putut de orice i-ar fi putut face rău”, a mai povestit Jade Devis.

Ce trebuie să știi despre chimioterapia în sarcină:

Chimioterapia în sarcină prezintă multe riscuri. Cu toate acestea, au existat câteva cazuri de femei însărcinate care au fost nevoite să recurgă la un asemenea tratament.

Este important de reținut că o gravidă nu poate fi supusă chimioterapiei în primul trimestru de sarcină, atunci când se formează organele fetusului.

Chimioterapia în timpul sarcinii este recomandată doar din al doilea trimestru și se utilizează un tratament special, destinat gravidelor.