Dacă ai în mod obișnuit o alimentație echilibrată, nu este nevoie de mari schimbări în alimentație în timpul sarcinii.
În timpul sarcinii ai nevoie de 10-15% calorii în plus și ceva mai multe proteine, foarte importante pentru dezvoltarea (la propriu) a organelor bebelușului pe care îl vei aduce pe lume. Cele 30-40 de grame de proteine pe care ar trebui să le consumi zilnic în plus pot proveni din carne, lapte, pește sau ouă (preparate, nu crude, pentru a evita pericolul infecției cu Salmonella, bacterie care pune în pericol viața fătului).
Nu te feri de carbohidrați, despre care în mod normal, ai auzit că sunt ”răi”, dar care în sarcină îți conferă energie. Include însă carbohidrații complecși, în meniu – paste, pâine, cereale (toate integrale), orez brun, care se procesează mai lent și îți dau energie pentru mai multe ore.
Acidul folic nu trebuie să lipsească din meniul tău timp de cele 9 luni. De fapt, ar trebuie să iei suplimente de acid folic cu cel puțin 2 luni înainte de concepție, pentru a preveni defectele de tub neural. Adminstrarea suplimentelor de acid folic (400 micrograme/zi) continuă primele 3 luni de sarcină și contibuie și la prevenirea anemiei feriprive la mamă (citește aici mai multe despre necesarul de fier în sarcină și cum să previi anemia)
Alimente bogate în acid folic, pe care este bine să le incluzi în meniul tău în timpul sarcinii sunt spanacul, conopida, broccoli, sparanghelul, mazărea sau semințele de floarea soarelui.
Necesarul de vitamina A este și el crescut în sarcină, dar ai grijă la supradoze. În timp ce, în cantități moderate, vitamina A ajută la dezvoltarea celulelor, a oaselor, pielii și ochilor, supradozele de vitamina a (peste 8000 UI) pot cauza probleme serioase de dezvoltare a fătului. De aceea, suplimentare cu vitamina A în timpul sarcinii nu se recomandă. O alimentație echibrată asigură necesarul de vitamina A. Consumă produse lactate (pasteurizate) și ouă și legume cu frunze verzi, dar și legume galbene sau portocalii – arderi gras, dovleac, morcovi.