mamaplus

10 lucruri pe care femeile gravide trebuie să le știe despre travaliu, naștere și recuperare postpartum

0
//
21.10.2020

În timpul sarcinii, o  femeie petrece nouă luni de emoție pură în care își crește cu drag puiul în trupul ei, iar atunci când data nașterii se apropie, emoțiile ating pragul maxim. Fie că venirea pe lume a bebelușului ei va fi prin naștere naturală, fie prin cezariană, cu siguranță va fi și durere, și frică. În final însă momentul în care cel mic este alături de mama lui e magic, iar toate durerile se uită.

Pentru acea zi - ziua nașterii, cunoașterea înseamnă putere. Iată 10 lucruri pe care femeile însărcinate ar trebui să le știe atunci când se pregătesc de naștere:

Este normal ca bebelușul să întârzie

Data probabilă a nașterii bebelusului este un calcul matematic combinat cu estimări date de ecografie, însă rămâne o dată probabilă. Nașterea poate avea loc oricând după 37 de săptămâni și se extinde chiar după 40 de săptămâni.

Opțiuni de ameliorare a durerii travaliului

Există o serie de opțiuni de ameliorare a durerii, inclusiv morfină și anestezie epidurală. Există argumente pro și contra pentru fiecare opțiune, cu efecte variate ale ameliorării durerii. Mămicile pot discuta cu medicii pentru a descoperi cea mai bună opțiune pentru ele.

După naștere - centuri și pantaloni speciali de susținere

Deși nu sunt esențiale, aceste articole de îmbrăcăminte oferă sprijinul necesar pentru a reduce durerile pelvine și de spate asociate cu avansarea sarcinii. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie montate corespunzător. O versiune postnatală este, de asemenea, disponibilă și poate fi utilizată atât pentru nașteri vaginale, cât și pentru cezariană.

Sângerări vaginale după naștere

După ce ai născut, placenta trebuie să părăsească corpul și de obicei trece prin vagin în decurs de jumătate de oră după naștere. Dacă ai avut o cezariană, placenta va fi îndepărtată prin aceeași incizie. Sângerarea vaginală rezultă din vindecarea locului placentar și poate dura până la șase săptămâni.

Placenta se va elimina de obicei în aproximativ 30 de minute după naștere.

Vaginul va arăta și se va simți diferit după o naștere vaginală

Schimbările cosmetice și funcționale subtile ale vaginului apar chiar și la o naștere complet normală fără complicații. Unele femei nu sunt pregătite pentru acest lucru și suferă, chiar temându-se că ceva nu a mers bine.

Evitarea intervențiilor inutile

Intervenția medicală va fi uneori necesară la naștere, dar ar trebui să aibă loc numai atunci când este absolut necesar. Este important ca femeile să aibă toate informațiile disponibile pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, când va veni momentul.

Când este necesară o epiziotomie

O epiziotomie este o procedură în care se injectează anestezic local în perineu (zona dintre deschiderea vaginală și anus) și țesutul vaginal. Odată amorțit, se face o tăietură pentru a lărgi deschiderea și pentru a ajuta nașterea. Epiziotomiile au fost cândva practici obișnuite, cu toate acestea, nu se mai efectuează în mod obișnuit și se efectuează doar în circumstanțe extreme.

Cezariana asistată de mamă

În cazul nașterii efectuate printr-o cezariană, medicul obstetrician te va ajuta până când capul bebelușului este afară. În acest moment, ai ocazia să ajungi în jos și să ghidezi complet nou-născutul.

Cum să îngrijești rana după cezariană

Majoritatea femeilor sunt îngrijorate de îngrijirea rănii și de cum va arăta cicatricea după aceea. Este important să discuți despre opțiunile pentru închiderea plăgii și tipul de pansament care va fi utilizat cu medicul, acestea având ca rezultat rezultate diferite.

Cusăturile sunt cea mai comună și recunoscută opțiune de închidere, cu toate acestea, poate fi necesară îndepărtarea lor și nu poate sigila complet rana de bacterii. Capsele sunt o opțiune mai rigidă care permite obstetricianului să închidă rana mai repede și oferă o rezistență suplimentară în comparație cu cusăturile. Pansamentele adezive sunt o altă opțiune care poate face mai ușoară auto-îngrijirea și contribuie la minimizarea riscului de infecție prin sigilarea plăgii.

Legătura dintre mamă și bebeluș

Legătura începe de la concepție, este întărită în timpul sarcinii și culminează cu întâlnirea dintre voi la naștere, indiferent de circumstanțe. A te simți dezamăgită de experiența de naștere sau de modul în care ai născut, nu trebuie confundat cu sentimentul de a nu te simți legată de copil. Vei avea nevoie de timp pentru a-ți procesa emoțiile, dar în curând vei vedea că nu contează pentru bebelușul tău cum a fost născut, ci doar că ești mama lui.