Absența sarcinii după un an de viață sexuală regulată conduce la diagnosticul de infertilitate. Din păcate, astăzi tot mai multe cupluri amână decizia de a deveni părinți, astfel încât vârsta la care își doresc un copil nu mai este vârsta optimă la care, din punct de vedere biologic, pot concepe fără nicio dificultate. Rezerva ovariană a fiecărei femei poate fi apreciată atât ecografic prin numărătoarea foliculilor antrali sau prin analiza Amh (hormonul anti-Mullerian). Testarea hormonului AMH este o analiză de sânge care se poate recolta pe toată perioada ciclului menstrual, fără să necesite o anumită pregătire.

Cum se interpretează rezultatele testului AMH?

  • Dacă valorile sunt mari, de regulă peste 5 ng/mL, cel mai probabil pacienta suferă de sindromul ovarelor micropolichistice asociat de cele mai multe ori cu anovulație. Valoarea mai mică de 1 ng/mL denotă o rezervă ovariană redusă, care de multe ori necesită investigații suplimentare și grăbirea procesului de obținere a sarcinii.
     
  • O valoare normală a AMH-ului și vârsta sub 35 ani asigură șansele maxime de reușită ale procedurii de fertilizare în vitro. Bineînțeles ca un Amh mic la vârsta sub 35 ani asigură șanse mai mari de reușită față de un Amh mic la vârsta peste 35 ani, sau Amh crescut la peste 40 ani.
     
  • O rezervă ovariană adecvată este caracterizată printr-o valoare a Amh de 1-3 ng/mL. Rezultatul analizei ne este foarte util la o primă consultație de infertilitate pentru a stabili un diagnostic și a expune șansele reale de obținere a sarcinii pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro.

Valoarea acestuia poate să fie influențată de tratamentul cu contraceptive, progestative, tratament de substituție hormonală și de inhibiție hipofizară – folosit la pacientele cu endometrioză. Valoarea scade odată cu înaintarea în vârstă, dar și după intervenții chirurgicale la nivelul ovarelor. În cazul stimulărilor ovariene, valoarea testului nu scade. Rezultatul poate varia între laboratoare, însă este nevoie și de o evaluare ecografică.

Categorii de femei cărora se recomandă testarea AMH

Testarea AMH se recomandă femeilor care:

  • Au în familie cazuri de menopauză prematură
  • Au suferit o intervenție chirurghicală pe ovare
  • Suferă de endometrioză
  • Le-a fost administrată chimioterapie (ajută la diagnostic și monitorizare)
  • Își planifică momentul de a deveni mame pentru o dată ulterioară

În concluzie, cu ajutorul acestui test extrem de important se pot identifica atât femeile care dispun de o rezervă ovariană redusă și prezintă un răspuns slab la stimularea ovariană pentru a nu fi incluse în programele FIV, dar și pe cele care sunt excluse în general din programe din cauza vârstei înaintate.

Testul hormonului anti-mullerian (AMH) este urmat de un consult la un specialist în probleme de fertilitate.