mamaplus

O femeie cu paralizie cerebrală infantilă a născut un copil perfect sănătos la o maternitate din Chișinău

0
//
12.02.2021

Dorința de a deveni mamă este mai presus de orice dizabilitate, susțin reprezentanții Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. De mai mulți ani, Elena în vârstă de 39 ani suferă de paralizie cerebrală infantilă, însă acest lucru nu a împiedicat-o să-și urmeze visul de a deveni mamă. După o perioadă anevoioasă de așteptări, femeia și soțul său au trăit emoții de nedescris și au devenit părinții unui băiat perfect sănătos.

Datorită susținerii și a îngrijirilor acordate de medicii obstetricieni-ginecologi, Ruslan Samoilenco și Irina Castraveț, asistați de Lilia Razborschi – moașă, Ștefan Anghel – medic anesteziolog, Alexandru Magulceac – medic neonatolog, nașterea a decurs fără complicații, iar atât mama cât și copilul s-au simțit bine și au fost deja externați la domiciliu.

Femeile cu dizabilități locomotorii trebuie să beneficieze de drepturi și șanse egale atunci când sunt în așteptarea unui copil. Centrul perinatal al Institutului Mamei și Copilului are infrastructura adaptată pentru primirea celor mai complicate nașteri pentru femeile cu dizabilități.

Menționăm că paralizia cerebrală infantilă presupune afectarea creierului, ce se manifestă de obicei la o vârstă fragedă şi se caracterizează prin disfuncții locomotorii cum ar fi paralizii, slăbiciunea muşchilor, dereglarea coordonării și mişcări involuntare. Paralizia cerebrală infantilă de obicei este cauzată de afectarea sau traumatizarea creierului până la naştere, în timpul naşterii şi imediat după naştere. 

mamaplus
mamaplus