mamaplus

Tot mai mulți copii se nasc cu autism după operația de cezariană. Iată motivul

0
//
12.11.2019

Un grup de cercetători suedezi a vrut să vadă dacă este vreo legătură între cezariană și autism, în condițiile în care și numărul copiilor care primesc diagnostic de tulburare de spectru autist crește de la an la an.

Experiții au adunat peste 61 de studii din 19 țări pentru a vedea dacă există o legătură între apariția problemelor neurologice la copiii născuți prin operație cezariană.

Riscurile depistate de medici au fost la fel de mari indiferent dacă a fost vorba despre o cezariană planificată sau una făcută de urgență. Rezultatele îi pot face pe mulți părinți să fie cu adevărat îngrijorați, dar, potrivit experților în domeniu, lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par.

Înainte de a da un verdict clar trebuie luate în considerare și alte probleme de sănătate.

Multe femei însărcinate au avut diabet gestațional sau hipertensiune. Acestea pot fi explicația pentru creșterea riscului de apariție a autismului sau a sindromului de deficit de atenție și hiperactivitate.

Statistic vorbind, nu există o diferență foarte mare de copii depistați cu probleme neurologice între cei născuți prin cezariană și cei pe cale vaginală.

Sunt situații în care operația de cezariană este sinonimă cu salvarea de vieți. În multe țări, medicii încearcă să reducă numărul de astfel de nașteri, ceea ce este un lucru foarte bun. Totuși, nicio femeie nu ar trebui să se simtă mai prejos pentru că, din motive medicale, nu a reușit să nască pe cale naturală. Uneori acest lucru salvează atât viața bebelușului, cât și a mamei.