mamaplus

Nașterea în pandemie: ”Am născut cu masca pe față și tu nu o porți la cumpărături?”

-
//
07.10.2020

În perioada pandemiei, gravidele din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova respectă cu strictețe regulile de protecție împotriva virusului de tip nou, una dintre ele fiind purtarea măștii medicinale în sala de nașteri. După ce au văzut imagini cu persoane care, deși erau obligate să poarte măști de protecție în spații interioare nu au realizat acest demers, mai multe mame au relatat cum au purtat ele măști când au născut și insistă asupra faptului că se impune ca toți să procedăm astfel pentru protejarea noastră și a celor din jur.

Spre exemplu, Amanda în vârstă de 28 de ani a rămas revoltată după ce a văzut o imagine cu un angajat al unui lanț de magazine ce a refuzat să poarte masca în timp ce lucra și cu un bărbat care nu a vrut să poarte mască la cumpărături. 

Chiar dacă suferă de astm, femeia spune că a reușit să poarte mască de protecție din momentul în care a intrat în spital pentru a naște și până când s-a externat: Mi-am născut copilul pe cale naturală (fără medicamente contra durerii) în timp ce am purtat o mască din clipa în care am pătruns în spital și până când am plecat de acolo...așa că explică-mi de ce nu ai putea respira în timp ce porți și tu masca pentru 20-30 de minute când te afli la cumpărături?”.

Ea a explicat faptul că nu i-a fost la îndemână să poarte mască de protecție, dar că a făcut acest gest pentru a se proteja: „Dacă a fost confortabil? Nu a fost. Dar am purtat-o pentru că știam că era pentru siguranța mea”. Amanda a venit și cu următoarea mențiune: „Mă irită să văd că oamenii sunt supărați că trebuie să poarte mască în momentele în care intră într-un magazin”.

Alături de Amanda, alte mame au postat și ele pe rețelele sociale experiența prin care au trecut la naștere purtând mască de protecție și și-au manifestat indignarea față de cei ce refuză să poarte măști în viața de zi cu zi.

„Nu îmi place disconfortul, dar am ales să port mască pe tot parcursul nașterii copilului meu. Ce fel de oameni sunt cei care se plâng că trebuie să poarte mască în timpul unor ieșiri de o jumătate de oră?”

„Am trecut prin travaliu purtând o mască, iar în țara asta sunt bărbați care nu suportă să se înfășoare cu o bucată de material textil pe față pentru a merge la cumpărături?”

„Sâmbătă am născut purtând tot timpul masca pe față. Prin urmare, cred că toți am putea să o purtăm în timp ce mergem la cumpărături.”

Altă mamă, care, de asemenea suferă de astm, a povestit și ea cum a purtat mască de protecție la naștere: „Dacă am putut să port o mască în cadrul unui travaliu de 38 de ore, în timpul unei cezariene, în cadrul recuperării de după cezariană...poți să o porți și tu timp de o oră, în timp ce ești la cumpărături sau pentru alte ieșiri din casă”.

Totodată, femeia a ținut să vină și cu acest îndemn: „Să porți o mască de protecție este pentru cei mai mulți dintre noi un demers lipsit de confort. Dar alege să nu te simți confortabil pentru o scurtă perioadă și haide să-i protejăm și pe cei din jur.”