Cu toate că este vehiculat un mit conform căruia nașterea la 8 luni gestaționale este riscantă, există totuși o doză de adevăr în spatele acestuia. Am reușit să aflăm explicația științifică și îți prezentăm riscurile pe care le prezintă o naștere prematură.

Tahipneea tranzitorie la 8 luni gestaționale – o afecțiune ce implică dezvoltarea plămânilor nou-născutului.

Motivul pentru care se consideră riscantă nașterea la 8 luni gestaționale are îndeosebi legătură cu o afecțiune ce poartă denumirea de tahipnee tranzitorie a nou-născutului. Aceasta este o afecțiune de tip respirator observată la un interval scurt de la naștere la bebeluș. Din denumire, tranzitorie, presupune că are o durată scurtă, în cele mai multe cazuri fiind vorba de un interval mai mic de 24 de ore. Tahipneea reprezintă o respirație mai rapidă decât prezintă nou-născuții normali (respectiv între 40-60 ori pe minut).

Cauzele pentru care apare tahipneea tranzitorie au legătură cu dezvoltarea plămânilor în uterul matern.

Pe măsură ce bebelușul crește, plămânii săi secretă un lichid special. Acest lichid umple plămânii și îi ajută să se mărească. Atunci când bebelușul este născut la termen, substanțele chimice eliberate în travaliu transmit plămânilor să oprească producerea acestui lichid special. Plămânii bebelușului încep să îl îndepărteze sau să îl resoarbă. Primele respirații pe care bebelușul le face după naștere reușesc să umple plămânii cu aer și ajută la eliminarea restului de lichid pulmonar. Rămășițele de lichid din plămâni determină o respirație rapidă, fiind mai dificil pentru micii saci de aer din plămâni să rămână deschiși.

Tahipneea tranzitorie are șanse mai mari să apară în cazul bebelușilor care s-au născut înainte de 38 săptămâni gestationale, s-au născut prin cezariană, în special dacă travaliul nu a debutat deja, au fost născuți de o mamă cu diabet sau sunt de sex masculin.

Informații despre un travaliu la 8 luni gestaționale

Cea de-a opta lună de sarcină constă în general în săptămânile 34, 35, 36, 37 și 38, în funcție de data exactă în care a avut loc concepția.

Se spune că bebelușul este bine dezvoltat în cea de-a șaptea lună de sarcină și că are toate șansele de a supraviețui dacă are loc o naștere prin cezariană. Însă atunci când travaliul debutează înainte de 37 săptămâni (numerate din prima zi a ultimului ciclu menstrual), acestea pot fi riscuri de sarcină prematură: avort spontan, infecție gravă de tract urinar, complicații precum ruptura prematură a membranelor, preeclampsie și hemoragie, malformația uterului, anemie gravă, apendicita acută și operație abdominală. Aceste complicații pot influența riscul de mortalitate a bebelușului și sănătatea maternă.

Însă în nașterea prematură, decizia de a continua sarcină sau de a o termina trebuie realizată într-un interval extrem de rapid. Gravida la vârsta de 8 luni gestaționale va fi supusă testelor și chiar i se va recomanda odihna la pat.

mamaplus

Contraindicațiile nașterii premature includ:

  • probleme ale mamei precum hipertensiune gravă, diabet gestațional și hemoragie.
  • probleme ale fătului precum stres fetal, malformații congenitale sau chiar deces

Îngrijirea neonatală este extrem de importantă în timpul celei de-a opta luni de sarcină. Dacă medicul decide cu privire la efectuarea cezarienei pentru opt luni de sarcină, nu este nicio problemă pentru că va cunoaște momentul ideal pentru sănătatea copilului și a mamei.

Ce aspecte trebuie urmărite în cazul unui bebeluș născut la 8 luni gestaționale.

Sănătate. Majoritatea bebelușilor care vin pe lume în luna 8 gestațională sunt perfect sănătoși și duc vieți normale. Pot fi menținuți în spital pentru o perioadă scurtă de timp pentru observație. Unele cazuri extreme, desigur, vor necesita măsuri speciale de îngrijire.

Îngrijire specială. Așteaptă-te ca bebelușul tău să fie puțin sub pragul normal și să necesite un tratament minim de spitalizare. Poate fi introdus într-un incubator sau amplasat sub o lampă cu ultraviolete pentru o perioadă scurtă de timp pentru a asigura faptul că este stabil din punctul de vedere al temperaturii corporale. De asemenea, poate primi o doză de antibiotic, în cazul în care o infecție a cauzat nașterea prematură.

Probleme respiratorii. Boala pulmonară cronică poate apărea în cazul unor bebeluși prematuri. Acest diagnostic apare când un bebeluș necesită în continuare respirație asistată după 4 săptămâni. Bebelușul tău poate avea nevoie de îngrijiri medicale pe durată prelungită, medicație și un aport caloric mai ridicat comparativ cu ceilalți bebeluși. Bebelușul tău poate dezvolta apnee și bradicardie (respirația sa încetează pentru o perioadă scurtă de timp, determinând și scăderea ritmului cardiac), care pot fi tratate prin medicație, stimulare cardiacă și ventilație artificială.

Sistemul imunitar. Pentru că are un sistem imunitar imatur, poate fi susceptibil infecțiilor și virusurilor. Acest aspect poate fi gestionat cu ajutorul medicației și a îngrijirii medicale.

Persistența ductului arterial. Un vas de sânge aproape de inima bebelușului ar trebui să se închidă la scurt timp după naștere. În unele cazuri, la prematuri poate rămâne deschis. Se apelează inițial la medicație și apoi, eventual, la intervenție chirurgicală.

Hemoragie. Un bebeluș prematur poate fi susceptibil hemoragiilor cerebrale, afecțiuni denumite hemoragii intraventriculare. Problema dispare de obicei în decurs de câteva zile.

Leziuni cerebrale. Leucomalacia periventriculară reprezintă tipul de leziune cerebrală care afectează de obicei prematurii.

Hrănire. De obicei, un bebeluș născut la vârsta minimă de 34 săptămâni poate fi hrănit regulat. Există însă un risc de a apărea o inflamație la nivelul intestinelor, cunoscută sub denumirea de enterocolită necrozantă care poate fi în general tratată cu medicație (în unele cazuri se poate impune intervenție chirurgicală).

În final reține faptul că toate aceste probleme de sănătate sunt doar posibile, nu există nicio certitudine că vor apărea în cazul bebelușului tău. Din punct de vedere medical, un copil care a depășit vârsta gestațională de 37 săptămâni este considerat la termen.