mamaplus

Cât ar trebui să aștepți ca să rămâi însărcinată din nou după o cezariană?

0
//
03.11.2020

După o cezariană, este bine să aștepți măcar șase luni până vei încerca din nou să rămâi însărcinată. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o perioadă de un an, iar Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, susține că pentru orice siguranță și pentru înlăturarea oricărui risc, această perioadă ar fi bine să meargă până la aproximativ 2 ani.

O perioadă de un an, în cazul nașterii prin cezariană, dar și al unei nașteri normale este ideală pentru a lăsa timp de vindecare uterului. Dacă rămâi însărcinată în mai puțin de șase luni de la nașterea prin cezariană există riscul de ruptură uterină în cazul unei nașteri naturale.

În plus, o distanță mai mare între cele două nașteri îți va oferi mai mult timp de a crea o legătură puternică cu primul tău născut.

Cu toate acestea, a planifica o nouă sarcină este o decizie personală pe care trebuie să o discuți cu partenerul și cu medicul tău, în funcție, bineînțeles și de starea de sănătate pe care o ai.

De ce e nevoie de timp să rămâi însărcinată după cezariană?

Organismul femeii, după cum spune Dr. Dumitrescu, are nevoie de mai mult timp pentru recuperare după o cezariană decât după o naștere naturală. Iată de ce e nevoie de timp după o operație de cezariană:

Operația cezariană este o intervenție chirurgicală abdominală majoră, iar timpul de recuperare variază de la o femeie la alta. Cu cât îi acorzi mai mult timp pentru recuperare, cu atât vor fi mai mici șansele de complicații la următoarea naștere. Dacă la prima naștere ai suferit complicații, ideal este să aștepți un timp până a planifica următoarea sarcină.

Organismul tău pierde mulți nutrienți în timpul unei operații cezariene, așa că este nevoie de timp pentru a fi refăcute stocurile.

Însărcinată după cezariană. Care sunt riscurile?

  • Placenta previa
  • Abrupție placentară
  • Creșterea riscului de ruptură uterină (în cazul unei nașteri naturale după cezariană)
  • Naștere prematură
  • Greutate fetală mică la naștere

Ai putea însă să vrei să rămâi însărcinată repede după o naștere cezariană, de teamă să nu ți se reducă șansele de a rămâne însărcinată. Pentru asta, va trebui să recitești materialele legate de stabilirea perioadei ovulatorii, de urmarea unui stil de viață sănătos ce sporește fertilitatea, despre necesarul de vitamine și minerale, dar și despre a profita de viața sexuală și a te relaxa.

Șansele de a rămâne însărcinată scad odată cu vârsta. Dacă ai peste 35 sau chiar 40 de ani, probabil nu vei vrea să mai aștepți doi ani până la următoarea sarcină. În aceste cazuri, cu siguranță mamele se grăbesc însă această decizie trebuie luată doar după un consult medical.

Operația cezariană reprezintă o intervenție chirurgicală majoră în timpul căreia pierzi mult sânge, iar organismul are nevoie de timp pentru recuperare.