Perioada de recuperare după nașterea naturală și operația cezariană diferă de la caz la caz. Tocmai de aceea, recomandările medicilor ginecologi-obstetricieni sunt absolut individuale. Perioada postpartum este una plină de provocări pentru proaspetele mămici, iar uneori au nevoie de o sursă de relaxare, cum ar fi o baie călduță. Medicii însă avertizează că această activitate, aparent banală, poate avea efecte negative asupra corpului care recent a dat naștere unei noi vieți.

Specialiștii nu recomandă să faceți baie în cadă imediat după naștere, mai ales dacă este vorba despre o intervenție chirurgicală. La mijloc ar fi mai multe cauze:

 • În apa fierbinte, cicatricea care încă nu s-a vindecat complet după intervenție, se poate înmuia, ceea ce poate opri procesul de vindecare și chiar poate provoca o infecție a plăgii postoperatorii. Tot din acest motiv, ar trebui să fii atentă și atunci când faci duș – nu atinge cicatricea și nu admite contactul ei cu apa;
   
 • În apa brută din cadă pot fi numeroase bacterii patogene, care pot pătrunde în uter prin cicatricea proaspătă sau colul uterin;
   
 • Apa fierbinte ar putea provoca eliminări mai abundente ale lohiilor și de aceea, băile în cadă nu sunt recomandate atât timp cât sângerezi.
   
 • Sistemul imunitar al proaspetei mămici este slăbit, iar asta ar înseamna că ar trebui să excluzi orice factori potențial periculoși care ar putea duce la apariția unor infecții sau complicații;

Așa cum îți dai bine seama, băile calde sunt contraindicate în perioada de după operația cezariană din motive întemeiate. Dacă vrei să eviți anumite complicații, ar fi bine să renunți temporar la această idee și să recurgi la măsuri de igienă locale, recomandate de medic. Peste aproximativ o săptămână s-ar putea ca medicul să-ți permită să faci un duș.

O baie în cadă va deveni posibilă doar după încetarea sângerării (a eliminării lohiilor), la aproximativ două luni după naștere și poate fi făcută doar cu aprobarea medicului ginecolog.

Cum ar trebui să aibă loc prima baie caldă după cezariană?

Chiar și atunci când medicul îți va da undă verde la băi în cadă va trebui să ții cont de câteva reguli importante:

 • Cada trebuie curățată și dezinfectată;
 • Temperatura apei nu ar trebui să depășească 40°C;
 • În apă poate fi adăugat infuzie de mușețel, care are un efect antiinflamator și relaxant;
 • După cezariană nu se recomandă adăugarea de sare și aromatizatori în apa din cadă;
 • Folosește un săpun cu Ph neutru (săpun pentru copii);
 • Prima baie în cadă ar trebui să dureze nu mai mult de 10 minute, iar odată cu trecerea timpului, durata poate fi prelugită.

Dacă vei respecta toate aceste reguli simple, vei preveni anumite complicații postpartum nedorite. Apropo, permisiunea de a face baie în cadă presupune că te poți scălda în mare sau în alte bazine acvatice, doar dacă apa este curată și călduță.