Travaliul reprezintă cea mai importantă etapă a nașterii. Alături de sfatul de a nu te grăbi să ajungi la spital sau a nu te epuiza singură, îți explicăm în continuare și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci atunci când intri în travaliu.

1. Nu te grăbi să ajungi la spital

În cazul în care naști la spital nu trebuie să te grăbești din prima secundă de travaliu. Însă, dacă ai parte de o naștere acasă, nu ai motive de îngrijorare. Îți dorești să aștepți cât de mult poți în faza activă a travaliului înainte de a pleca către spital deoarece, în cazul în care ajungi prea devreme, personalul te poate trimite înapoi acasă, ceea ce se poate dovedi cu adevărat frustrant. Există și o altă variantă, și mai neplăcută, de a decide să te interneze când este prea devreme și să îți administreze pitocina sau să își rupă membranele pentru a grăbi procesul travaliului.

2. Nu te epuiza singură

Extrem de multe femei ajung să fie extrem de agitate odată ce simt prima contracție. Chiar dacă este de înțeles entuziasmul lor, contează la fel de mult să se odihnească ca și să se miște odată ce lucrurile se pun în mișcare. O postură verticală și schimbarea frecventă a pozițiilor oferă un grad crescut de confort și susține o poziționare mai bună a bebelușului, care poate grăbi travaliul. Însă perioadele de odihnă sunt la fel de importante. Deoarece travaliul poate dura mai multe ore și uneori chiar zile, nu îți dorești să te epuizezi înainte de final. Din acest motiv este extrem de important să existe și perioade de odihnă.

3. Nu rămâne blocată

Când te afli în travaliu, nu te simți ca și cum trebuie să rămâi într-o singură poziție (decât dacă îți dorești acest lucru). Uneori personalul din spital îți va solicita să rămâi într-o anumită poziție deoarece își dorește o monitorizare bună și continuă a ritmului cardiac al bebelușului pe durata travaliului. Acest aspect se poate dovedi extrem de inconfortabil pentru tine și poate determina un travaliu dureros și chiar să se diminueze. Dacă îți dorești să te miști în altă poziție pentru că te simți inconfortabil, nu mai sta pe gânduri. Este corpul tău și travaliul tău, așa că trebuie să ții cont de instincte și să faci ce este mai bine pentru tine și copilul tău.

4. Evită consumul de alimente grase sau grele

Travaliul este asemenea unui maraton. Contează să mănânci alimente ușoare și să rămâi hidratată. Digestia este încetinită semnificativ în timpul travaliului și orice mănânci rămâne în corpul tău un timp îndelungat. Alimentele grase sau grele sunt mai dificil de digerat și sunt mai deranjante când sunt regurgitate. Mamele în travaliu își pierd apetitul pe măsură ce travaliul devine tot mai activ. Ascultă-ți corpul. În timpul fazei active a travaliului consumul de băuturi cu electroliți precum băuturi sportive sunt suficiente să te mențină hidratată și să îți ofere energie. Câteva idei de gustări includ: ovăz, fructe, brânză, nuci, iaurt, băuturi sportive cu conținut redus de zahăr.

5. Nu te hiperventila și nu îți ține respirația

Ai putea crede că respirația vine de la sine în travaliu și nu trebuie să te gândești la ea. Doar inspiri și expiri în fiecare zi, așa că nu este nimic complicat. Din păcate, nu este adevărat acest lucru când vine vorba despre travaliu. În timpul acestuia unele mame pot să depună un efort intens și să se consume, ceea ce poate conduce la o respirație exagerată sau prea rapidă. Acestea, la rândul lor, pot cauza amețeală, amorțeli și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor și/sau feței și chiar stare de leșin. Tipul de respirație de dorit în travaliu este abdominal sau diafragmatic; este benefic deoarece ajută la relaxare și la ameliorarea stresului, oxigenând țesuturile în profunzime și întărind diafragma. Ai grijă să nu îți ții respirația în timpul travaliului. Oxigenul pe care îl respiri ajunge și la bebelușul tău. Dacă îți ții respirația, ritmul cardiac al bebelușului poate începe să scade, ceea ce poate determina echipa medicală să intervină pentru o naștere prematură. Respirația corectă te ajută să ții sub control stresul și oferă oxigenarea optimă pentru tine și bebeluș, pregătind diafragma pentru expulzie.

6. Nu sta cu ochii pe ceas

Dacă o mamă în travaliu a decis să nască natural, se poate concentra și pe respirație, relaxându-și mușchii și tot ceea ce face are rolul de a ajuta evoluția travaliului încât poate să nici nu acorde atenție ceasului. Dacă te întrebi însă de ce durează atât de mult, fie că ai sau nu o epidurală, nu este de ajutor să stai cu ochii pe ceas deoarece vei ajunge să te simți descurajată. Dacă au trecut doar câteva minute și crezi că a trecut o oră, ai putea să te superi că mai durează. Nu are niciun sens să te uiți la ceas. Bebelușul va sosi cât de curând.

7. Nu te lăsa hărțuită

Nu ar trebui să te simți niciodată hărțuită în timpul travaliului și al nașterii. Dacă o persoană încearcă să te convingă să faci un lucru pe care nu îl dorești sau te face să te simți presată sau inconfortabil, dacă nu îți susține dorințele și nevoile, apără-te singură. Este vorba despre corpul tău, bebelușul tău și experiența ta. Când vine vorba despre nașterea ta pe care o plătești eventual, ar trebui să îți dorești să fii tratată cu delicatețe și respect. Ar trebui să fii încântată de experiența ta deoarece aceste momente vor rămâne cu tine mereu. Nu te mulțumi cu mai puțin. Dacă nu îți place modul în care medicul sau asistenta te îngrijesc, poți să îți rogi partenerul să se implice și solicită o nouă asistentă medicală sau medic. Dacă nu ai suficientă putere încât să îți susții punctul de vedere, angajează o doulă.

8. Nu te opune procesului nașterii

Sunt o mulțime de mame care s-au descurcat minunat în travaliu și naștere. Totul poate părea pentru ele atât de ușor. Sunt de asemenea mame care se pot chinui mult să nască. Cele pentru care totul a părut ușor nu au făcut decât să își spună că și-au abandonat corpul și au permis travaliului să pătrundă în ele, fără a se opune procesului. Și-au dorit ca travaliul să fie rapid, așa că au permis corpului să facă ce este nevoie, respectiv să fie puternic. În timpul travaliului primești tot felul de indicii din partea corpului tău la care este bine să fii atentă. Dacă o poziție nouă nu pare confortabilă după câteva contracții, schimb-o. Dacă simți că trebuie să te odihnești, fă acest lucru. Dacă ai nevoie de o mângâiere caldă, masaj sau baie, nu te sfii să ceri acest lucru. Păstrează-ți încrederea în abilitatea de a te descurca deoarece ești perfect capabilă.