mamaplus

În primul an de viață al copilului, părinții pierd în medie 44 de zile de somn

-
//
21.11.2019

Fiecare părinte știe cât de multă oboseală se poate acumula în primul an de viață al copilului. Somnul pe furiș, orele în care stai treaz doar să auzi dacă piciul respiră cum trebuie, nopțile în care nu închizi un ochi, pentru că micuțul face febră sau plânge încontinuu pentru că îi ies dințișorii... Toate acestea fac ca primul an de viață al copilului să fie extrem de obositor, pentru părinți.

Cam cât de obositor, mai exact?

Potrivit unui studiu lansat în acest an, un proaspăt părinte pierde, în medie, 44 de zile de somn în primul an de viață al copilului, comparativ cu un altul care nu trece prin aceeași experiență, în același an. 

Altfel spus, în primele cinci luni părinții dorm cu 2 ore mai puțin decât în mod normal, rezultând o medie de 5,1 ore, în timp ce, începând cu luna a șasea, pierd o oră pe noapte. Prin calcul, aceste cifre duc la un rezultat de 20,3 ore pe săptămână pierdute, respectiv 1.055,6 ore de somn pierdute într-un an! Cele peste o mie de ore de somn echivalează cu 44 de zile dintr-un an.

Din păcate, lipsa somnului poate avea drept consecințe apariția problemelor de concentrare, creșterea riscului de accidentare, preformanțe slabe la locul de muncă și slăbirea sistemului imunitar, precum și creșterea șanselor de acumulare de kilograme în exces.

Deși este adevărat că primele săptămâni de viață ale unui nou-născut se pot simți ca un roller-coaster de emoții și de probleme nesfârșite, există câteva modalități de a reduce lipsa de odihnă:

  • să dormi, pe cât posibil, atunci când doarme și copilul.
  • să îi dai nopții ce este al nopții. Chiar dacă te trezești să hrănești copilul, nu aprinde lumina, nu deschide televizorul și nici telefonul. E suficientă o lumină de veghe, atâta timp cât sunteți nu dormiți. În rest, este recomandabil ca toate sursele de lumină și de zgomot să fie oprite.
  • acceptă ajutor, atunci când ți se oferă. În timpul zilei poți lăsa bebelușul măcar 2 ore în grija unui bunic, de pildă, pentru un pui de somn – nu te neglija pe tine.