Să ai hainele și casa curată înseamnă nu doar să le cureți de murdărie sau germeni, ci și să ai grijă ca detergenții pe care îi folosești să nu-ți pună în pericol sănătatea ta și mai ales pe cea a copiilor.

Cele mai multe dintre produsele de curățenie conțin substanțe toxice extrem de periculoase care, odată inhalate sau pătrunse prin piele în sistemul sanguin, pot duce la apariția unor boli. Unde mai pui că detergenții sunt vinovați, în foarte multe situații, de declanșarea unor alergii cu manifestări foarte brutale.

Clorina, una dintre cele mai cunoscute substanțe de curățare, se găsește în mai toate produsele de albire, dar și în cei mai banali și cunoscuți detergenți de curățenie. Dar această substanță, în combinație cu altele care se găsesc în produsele de curățenie, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății. Așa se face că amoniacul sau acidul fosforic care se găsesc în detergenții pentru baie sau toaletă, în amestec cu clorina, produc gaze toxice, care pot fi fatale pentru sănătatea ficatului.

mamaplus

Cancerul, la el acasă

Și lista de neajunsuri pe care le pot provoca sănătății nu se oprește aici. Ai încercat, vreodată să cureți suprafața căzii cu un produs care conține clorină în lipsa oricărei surse de aerisire? Nici nu e recomandat să o faci! Doar câteva zeci de secunde petrecute într-un spațiu închis în care se găsește o concentrație mare de vapori toxici poate duce imediat la apariția tulburărilor de vedere și respirație. Apoi, substanțe precum 2-butoxyethanol (se găsește în lichidul de spălat geamuri) sau parfumurile sintetice care conțin toluen, au dovedite efecte cancerigene și produc dezechilibre la nivelul glandelor endocrine.

Cum ne protejăm?

Singura modalitate de a te proteja de aceste substanțe toxice extrem de periculoase este să încetezi să le mai folosești. Poți începe prin a le substitui cu produse ecologice, prietene nu doar cu natura, ci și cu sănătatea ta. Acestea conțin compuși naturali, de genul oțet, acid citric, borax, extracte natural de plante, uleiuri esențiale pentru miros, bicarbonat de sodiu sau apa oxigenată, care te vor ajuta să scapi de pete, rugină, calcar sau grăsime, fără să te expui unor riscuri uriașe.