mamaplus

Greşeli pe care părinții le fac atunci când vin cu bebeluşul acasă

-
//
21.11.2019

Bebeluşii nu vin cu un manual de instrucțiuni, iar atunci când sunt aduşi acasă, proaspeții părinți pot face greşeli care mai târziu pot afecta creşterea micuțului. De cele mai multe ori, aceste greşeli apar din lipsă de informație pe care părinții ar trebui să o procure de la medici şi din documentația avizată.

Lista celor mai frecvente greşeli pe care le fac proaspeţii părinți, odată ajunşi acasă cu cel mic, în opinia medicilor neonatologi:

„Imediat după naştere, bebeluşii au o perioadă în care se adaptează la viața extrauterină şi comportamentul lor diferă de zilele următoare când ajung acasă. Există şi siguranța şi experiența personalului medical în manevrarea lor; părinții nu au aceeaşi experiență, apare  frica şi astfel părinților le e teamă să-i schimbe şi să-i mişte şi atunci manevrele durează mai mult acasă. În primele săptămâni de viață nu le place sub nicio formă când îi manevrăm, le e rece când sunt schimbați şi atunci încep să fie agitați. În afară de asta, în primele săptămâni de viață au un confort pe burtică care îi lasă se se odihnească, după 2 săptămâni apare perioada de colici, agitație, plâns, nesomn şi atunci, automat, comportamentul lor se schimbă.

Din experiența anilor în care am profesat, cea mai mare urgență a părinților e când copilul plânge şi atunci noi le explicăm părinților că în momentul în care plânge trebuie să rezolvăm problemele acasă. Nu este o urgență medicală.

Greşeala cea mai frecventă pe care o fac mămicile este de a nu-i alimenta corect. La orice femeie care naşte durează câteva zile până când lactația se instalează corect şi până când copilul este mulțumit de ceea ce mănâncă şi spațiază mesele în aşa fel încât şi mama să se odihnească şi lui să îi fie suficient. Lactația se instalează diferit de la femeie la femeie ținând cont şi de partea genetică, de numărul de glande mamare, de cum se formează laptele şi de experiența pe care am avut-o în maternitate. O femeie care stă cu copilul din prima zi, care naşte natural, care îşi ataşează copilul la sân, care are parte de o consiliere în alăptare corectă, are şanse mai mari să alăpteze şi are şanse mai mari ca a 3, a 4-a zi când ajunge acasă, lactația să fie în cantitate mai mare şi greşelile să fie mai mici”.