Copilul nu poate fi mereu lângă tine, de aceea este esențial să-l înveți cum să se descurce în anumite situații. Recomandările de mai jos nu trebuie învățate pe de rost de copil, însă trebuie să te asiguri că este conștient de unele pericole și aceste acțiuni s-ar putea să-l ajute în eventuale situații de risc.
- Dacă ești în pericol strigă după ajutor și cere sprijinul celor din jur! Pentru a scăpa de un pericol poți țipa, fugi sau chiar lovi. Apoi poți suna la 112.
- Memorează numărul de telefon al unui părinte. În cazul în care te rătăcești, poți ruga pe cineva de încredere să îl sune.
- Dacă te rătăcești într-un loc public deschis (târg, concert etc.), poți apela cu încredere la un polițist în uniformă, la un jandarm, polițist local, la un pompier, ambulanțier sau un angajat al unei firme de pază. Rămâi în locuri circulate până când cineva de la poliție ori părinții tăi ajung la tine.
- Joacă-te în spații special amenajate. Strada poate fi periculoasă.
- Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice!
- Nu umbla pe străzi necirculate, noaptea. Evită să te deplasezi pe alei întunecate sau străzi lăturalnice!
- Dacă trebuie să ieși pe stradă seara târziu, alege să fii însoțit de un adult.
- Nu accepta niciodată cadouri sau bomboane de la un necunoscut.
- Nu urca sub nicio formă în mașina unui necunoscut.
- Nicio persoană nu are voie să te atingă fără acordul tău. Spune-i adultului de încredere dacă cineva a încercat acest lucru.
- Spune-le părinților care este traseul tău înspre și dinspre școală, dacă mergi pe jos. Împreună cu ei stabilește cel mai sigur traseu, chiar dacă este un pic mai lung.
- Dacă cineva te urmărește pe stradă, intră în cel mai apropiat magazin și cere ajutor.
- Dacă observi că unei alte persoane îi este pusă viața în pericol, sună la 112!
- Nu pleca niciodată cu un necunoscut, chiar dacă spune că a fost trimis de părinții tăi. Mai bine sună-i pe parinți.