Robert L. Leahy, terapeut și autor al cărții „The Jealousy Cure”, spune că gelozia se manifestă în orice aspect al vieții noastre: „Ea va apărea uneori și în relațiile amoroase și, dacă o negați, nu îi veți putea face față foarte bine”.

Iată cele șase trucuri pe care specialistul le recomandă cuplurilor în care gelozia devine uneori problematică:

Susțineți emoțiile și sentimentele celuilalt

Este important ca ambii să acceptați că gelozia este firească și că unul dintre cele mai proaste răspunsuri pentru un partener gelos este: „N-am făcut nimic. E doar în capul tău, e problema ta!”.

Pentru a atenua conflictul, e important ca partenerul care acuză să se simtă înțeles, validat, susținut. Răspunsul corect e „Înțeleg ce spui”. Urmat de o conversație matură și asigurări, conflictul va fi depășit fără denigrări și comentarii lipsite de considerație, care să provoace răni emoționale.

Rețineți că gelozia (în cantități moderate) este sănătoasă

„La începutul unei relații, partenerii nu sunt foarte investiți și nu simt că au prea multe de pierdut, deci nu au motive să fie geloși. Pe măsură ce relația progresează și ei devin tot mai conectați unul cu celălalt, încep să simtă și gelozie - semn că le pasă”, spune Robert L. Leahy.

Trebuie rezervat un moment al zilei pentru gelozie

Dacă simțiți o gelozie copleșitoare, există exerciții pe care le puteți face pentru a o gestiona:

„Recomand atribuirea unei ore pentru manifestarea gândurile geloase. Dacă găsiți un motiv de gelozie, scrieți-l și ignorați-l până când se face ora pentru manifestare. Practic, pe parcursul unei zile întregi, puteți să vă permiteți doar 20 de minute pentru acest obicei toxic și apoi să încheiați capitolul”.

Așteptările în relații trebuie ajustate

„E nerealist să credeți că jumătatea voastră nu va fi niciodată atrasă de o altă persoană. Este complet firesc ca un om să considere atrăgătoare și alte persoane, însă nu e în regulă dacă acționează împotriva relației și partenerului invocând atracția respectivă. Așteptările nerealiste creează predispoziția la gelozie”, subliniază Leahy. 

Obiceiurile toxice trebuie reevaluate

Întrebările constante, crizele de gelozie, reproșurile pot oferi un confort de moment acuzatorului. Pe termen lung însă aceste strategii nu vor face decât să îl îndepărteze pe acuzat și să afecteze relația.

Rețineți că puteți supraviețui unei posibile trădări

„Cercetările arată că persoanele care se tem că nu vor avea alternative după o relație sunt, de fapt, cele care manifestă gelozie cel mai frecvent. Codependența și nesiguranța sunt problemele", spune Robert L. Leahy.

Specialistul subliniază că un partener nu poate controla pe deplin acțiunile celuilalt. Tot ce poate face este să comunice eficient, să nu lase gelozia să îl consume și să țină minte că va supraviețui în cazul unei posibile trădări.