Balsamurile de rufe sunt bune, dar nu întotdeauna. Nu adăuga balsam atunci când speli prosoapele de in sau bumbac, lenjeria de mătase sau țesăturile hidrofuge (care îmbibă greu apa). Nici atunci când speli adidașii sau hainele pentru copii. În toate aceste cazuri, balsamul formează o membrană subțire deasupra țesăturii, care împiedică îmbibarea normală a apei și duce la deteriorarea fibrei. În plus, balsamul împiedică eliminarea apei din țesătură și riști să te trezești cu mucegai și miros neplăcut.
Pijamalele noastre sau tricoul în care dormim, atunci când este cald, nu vor absorbi transpirația. Astfel, ne vom trezi plini de transpirație. De aceea, este o idee bună să evitați folosirea balsamului de rufe atunci când spălați pijamalele și cearșafurile în timpul verii.
Nu spăla prosoapele cu balsam
Principalul scop al prosoapelor este să fie puternic absorbante. Culmea este că, dacă le vei trata cu balsam de rufe, această principală calitate a prosoapelor scade substanțial. Pare ciudat, dar un prosop aspru este infinit mai absorbant decât unul moale. Cea mai bună solutie pentru a le menține moi și pufoase, fără balsam de rufe, este să le clătești în apa curată în care ai adăugat puțin bicarbonat de sodiu. De asemnea, prosoapele rămân pufoase fără balsam și dacă folosești o soluție care dedurizează apa.
Nu adăuga niciodată balsam la rufele din microfibre
Aceste țesături care au proprietatea de a absorbi foarte bine umezeala și de a izola termic. Înmuiate cu balsam, microfibrele își pierd aceste proprietăți, iar acest lucru se simte imediat mai ales la hainele sport, care nu mai absorb bine transpirația.
Ce efecte poate avea balsamul de rufe intens folosit
Alcoolul benzilic, ftalații, etanolul, camforul sau cloroformul sunt substanțe care intră în componența balsamului de rufe și rămân în haine. Pe măsură ce le porți în spații încălzite și transpiri, acestea sunt absorbite de piele. Pe termen lung, multe dintre aceste substanțe provoacă iritații, boli de piele sau afecțiuni ale căilor respiratorii. Poți avea deseori migrene, ochi iritați sau nasul înfundat dacă dormi noapte de noapte în lenjerie tratată cu balsam de rufe prea concentrat.
Ftalații sunt folosiți pentru rezistența parfumului, dar s-a dovedit că favorizează apariția cancerului, dacă intră în contact cu pielea și căile respiratorii pe termen lung.
Cât și când e bun cu adevărat balsamul?
Cu siguranță, are și el calitățile lui, dar balsamul de rufe nu trebuie folosit prea des și nici în concentrație mare. Nu adăuga balsam de fiecare dată când speli rufele. Este mult mai sănătos să îl folosești o dată la 2 sau 3 spălări și să adaugi o cantitate mult mai mică decât este indicat pe etichetă.