Lipsa creșelor determină mamele din țara noastră să stea în concediu de îngrijire a copilului o perioadă mai îndelungată, iar acest lucru afectează atât activitatea femeilor, cât și economia țării, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

Ministrul a precizat că această problemă trebuie soluționată cât mai curând, astfel încât femeile să aibă cu cine lăsa copiii și să revină rapid în câmpul muncii. În context, ministrul a menționat că indemnizațiile lunare vin să compenseze problema lipsei creșelor, iar autoritățile lucrează deja în această direcție.

„Asta afectează negativ și femeile, pentru că o femeie care îngrijește de un copil timp de trei ani, naște al doilea copil și mai stă acasă doi ani, astfel sunt cinci ani în care femeia este în afara activității”, a declarat Marcel Spatari.

O soluție pentru a stimula revenirea mai grabnică la locul de muncă, în loc să stea în concediu de îngrijire a copilului o perioadă îndelungată, ar fi modificarea Codului Fiscal și anume a prevederilor privind facilitățile impozabile acordate de angajator. Soluția a fost propusă de Camera de Comerț Moldo-Americană Amcham.

În pofida modificărilor legislative din ultimii ani, părinții din Moldova se confruntă cu dificultăți

Cu toate că se permite alegerea perioadei pentru concediul de îngrijire a copilului, valoarea totală a indemnizației nefiind influențată de acest factor, nu se observa o creștere a numărului de concedii de până la 2 ani și 2 luni luate de către părinți, care în așa mod ar putea reveni mai rapid pe piața muncii.

Concediul de îngrijire a copiilor are un termen fix, de până la 3 ani pentru părinții asigurați, cu o alocație lunară de 30% din salariul mediu obținut pe durata a 12 luni. Valoarea medie a acestei alocații lunare este de aproximativ 2.404 lei în 2021, iar anul viitor va crește la 2.781,5 lei.

„Prezența unui număr mic de instituții care ar oferi servicii de educație antepreșcolară care să corespundă cu standardele de sănătate şi educare a copiilor, face dificilă selectarea opțiunii ce prevede o perioadă mai mică a concediului. Respectiv, se cere introducerea unor facilități ce ar permite angajatorilor și angajaților să poată să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea femeilor în ciclul economic general”, se arată în studiul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Soluții pentru a stimula revenirea mai grabnică la locul de muncă

Modelul ”1+1”

Prima opțiune propusă de Amcham este aplicarea modelului „1+1”, care prevede că pentru serviciile de îngrijire a copilului contribuie atât angajatorul, cât și părintele/tutorele. Astfel, o parte a cheltuielilor pentru serviciile date sunt acoperite de angajator (până la 50%), iar suma rămasă – de către părinte/tutore.

Tichetele de creșă

A doua opțiune propusă de Amcham sunt tichetele de creșă, instrumente financiare acordate de angajatori angajaților ce întrunesc condițiile de beneficiere (copii în vârstă de până la 3 ani) în cadrul pachetului social oferit, în scopul atragerii mamelor cu copii mici înapoi la lucru în perioada valabilității concediului de îngrijire a copilului.

Concediul de maternitate şi concediul de îngrijire a copiilor

În Republica Moldova concediul de maternitate este de circa patru luni, împărțit în perioade egale sau asimetrice, folosite înainte şi după naştere. Pe durata acestui concediu angajatorul achită o indemnizație în proporție de 100% din salariul mamei sau din venitul soțului, în cazul în care soția este casnică, doar că există şi un plafon maxim.

Concediul de îngrijire a copiilor are un termen fix, de până la 3 ani pentru părinții asigurați, cu o alocaţie lunară de 30% din salariul mediu obținut pe durata a 12 luni. Valoarea medie a acestei alocații este de aproximativ 2.404 lei în 2021 și se estimează că anul viitor va crește la 2.781,5. Numărul de beneficiari este de circa 51.000, arată datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale,

Părinții neasigurați primesc timp de 2 ani o indemnizație lunară, care în acest an este de 740 de lei pe lună și se va menține la acest nivel și în 2022. Datele Ministerului Muncii arată că sunt peste 37.000 de beneficiari de o astfel de îndemnizație.

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 pentru protecția familiei și copilului sunt estimate la 3,2 miliarde lei, cu 320,56 milioane lei sau 11,2% mai mari față de suma precizată pentru anul 2021.