Până la data de 7 ianuarie, creștinii ortodocși de stil vechi sunt în Postul Nașterii Domnului. În această perioadă apar tot felul de întrebări: ce este permis și ce nu? ce mâncăm și ce nu mâncăm? în ce zile se face dezlegare la pește? și-așa mai departe... 

Invitat la o emisiune televizată, preotul Maxim Melinti a explicat cum se postește corect. O temă delicată însă a fost conceperea copiilor în postul Crăciunului, abordată în urma apelului telefonic al unei telespectatoare care a mărturisit că în această perioadă a rămas gravidă. Întrebarea ei a fost dacă este sau nu un păcat acest lucru. Iată ce a răspuns parohul bisericii de la Ghidighici:

„Dragii mei, dragostea nu are hotare. Dacă vă iubiți și dacă aveți copii, înseamnă că Dumnezeu v-a dat acest dar. Copilul este un dar de la Dumnezeu. Este dureros atunci când auzi vorbe de genul respectiv: „Copil zămislit în post”, „s-a născut în post”, „el n-o să aibă noroc”, „este păcătos”. Doamne! Creatorul în Grădina Raiului a spus: „Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți acest pământ!”. El nu a spus să creșteți doar într-o perioadă anumită. Vă imaginați ce-ar fi dacă noi ne-am ține doar după reguli și nu după principiul „Te iubesc”?!”