S-ar putea să te surprindă faptul că bunica din partea mamei ocupă un rol covârșitor în viața unui copil. În afară de legătură emoțională care poate fi una foarte intensă, mai există și un detaliu fascinant. Se pare că majoritatea genelor sunt moștenite de la bunicile din partea mamei. Așa că este de la sine înțeles cât de importantă devine această persoană pentru orice copil.

Uitându-te la bunica din partea mamei îți poți face câteva idei cu privire la cum va arăta copilul tău. De asemenea, ține minte că și trăsăturile comportamentale se moștenesc. Așa că poți înțelege mai bine decât credeai de ce copilul tău pare să semene atât de bine cu părinții tăi.

ADN-ul conține trăsăturile de caracter, emoțiile și chiar preferințele rudelor noastre. Așa că nici nu este de mirare de ce suntem atât de similari cu bunicii noștri!

Există specialiști care au studiat intens acest fenomen și care arată de ce unele trăsături pot rezista chiar și 2 generații la rând. Adică este posibil ca fiul sau fiica ta să semene mai bine cu mama ta, spre deosebire de tine. Nu este nimic ieșit din comun și probabil că ai observat acest fenomen.

Scriitorul de origine ucraineană Alejandro Jodorowski a scris o carte foarte interesantă unde arată cât de important este arborele genealogic. Acesta explică pe îndelete cum genele pot supraviețui generații întregi, iar bunica din partea mamei pare să fie persoana cea mai interesantă în tot acest proces.

Desigur că există posibilitatea de a semăna și cu alte rude, cum ar fi unchii sau mătușile, dar într-o proporție mai mică. Evident că și rudele din partea tatălui pot avea o influență similară. Dar specialiștii observă că bunica din partea mamei are un material genetic foarte puternic, în cele mai multe cazuri.

Specialiștii remarcă faptul că poate fi vorba despre trăsături, nu neapărat o asemănare fizică izbitoare cu bunica. De exemplu zâmbetul, ochii, modul de a merge, exprimarea, felul de a fi. Toate aceste atribute îți pot demonstra că nepotul seamănă bine cu bunica sa, chiar dacă pare greu de crezut, la prima vedere.

Părinții se așteaptă ca micuțul să semene cu ei în mare parte, dar nu este obligatoriu. Tocmai de aceea există copii care au ochii albaștri, deși nici unul dintre părinți nu avea această trăsătură. Iar exemplele pot continua la nesfârșit…

Un studiu realizat de Universitatea Cambridge a mai arătat că bunicile materne transmit 25% din cromozomii X tuturor nepoților. Așa că este atât de probabil să găsim multe asemănări interesante și neașteptate.

De asemenea, este demn de menționat că bunicile din partea tatălui transmit cromozomii X doar la nepoate. Prin urmare, fetițele vor semăna cu bunicile paterne, iar nepoții mai puțin.

Cercetătorii menționează că emoțiile, grijile și trăirile se transmit mai departe. Așa că gândește-te ce fel de mod de viață îi arăți copilului. Sutem responsabili de tot ceea ce simt micuții, așa că ar fi bine să acordăm o atenție sporită.