Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate

Concediul de maternitate se presupune a fi una dintre cele mai importante perioade când se formează legătura emoțională dintre  mamă şi copil. Mama este principalul punct de reper în al celui ce abia urmează să păşească prin viaţă. Prin urmare, este normal ca mama să se dedice în totalitate bebeluşului.

Uneori, însă, circumstanțele o impun pe proaspăta mămică să-şi caute o sursă de venit, să găsească nişte mijloace în plus, mai ales că odată cu venirea pe lume a bebeluşului cresc şi cheltuielile. Alteori mamele, obişnuite cu un alt mod de viaţă îşi caută pur şi simplu nişte activităţi pentru a se detaşa de rutina zilnică. Şi pentru că bebeluşul nu poate fi lăsat prea mult fără supraveghere, şi are nevoie de o grijă specială, apare întrebarea: "Cum să faci bani fără a ieşi din casă?"

Spre deosebire de mamele şi bunicile noatre, care erau impuse să-şi dea copiii la grădiniţă, când aceştia abia împlineau un anişor, mămicile de azi au mai multă libertate de a alege. Progresele tehnologice au luat amploare, au apărut telefoanele mobile, internetul, dezvoltarea sistemelor de plăți electrinice, etc.iar odată cu aceste procese au apărut şi noi profesii: copywriter, rerayter, traducător, director de conținut, etc.

Există şi alte domenii de activitate care nu sunt legate neapărat de lucru la calculator, dar care pot aduce venituri suplimentare unei mame aflate în concediu de maternitate. Acum există posibilitatea de a lucra part-time sau ca şi free- lancer, ceea ce vă oferă posibilitatea să jonglaţi cu timpul dvs.

Până nu demult, cele mai multe dintre resursele care ofereau locuri de muncă pentru freelanceri erau din străinătate. free-lance.ru, freelancejob.ru, midoma.ru, freelance.ru pe aceste site-uri îşi pot găsi de lucru designerii, jurnaliștii, publiciștii, dactilografii, artiștii, pictorii, PR-managerii, etc. Recent şi companiile din Moldova au început să adopte un astfel de mod de a lucra. Dacă deschideți oricare dintre site-urile care publică oferte de lucru veţi afla că este mereu nevoie de: web designeri, copywriteri, specialişti în marketing, jurnaliști, programatori, contabili, operatori de telemarketing, etc

Aşadar, să analizăm unele profesii care permit lucrul de la distanță sau part-time:

Translator
Această profesie este ideală pentru cei care cunosc mai multe limbi străine. Există posibilitatea să vă angajaţi în cadrul unui birou de traduceri. În cazul biroulrilor de treduceri, 90% dintre angajați lucrează de la distanță. Chiar dacă angajatorul intenționează să angajeze un translator pentru o perioadă fixă de timp, puteți negocia cu el, deoarece, de cele mai multe ori trebuiesc traduse documente şi acte oficiale. O altă variantă este să plasaţi anunţuri on-line şi astfel să primiţi comenzi. Puteți găsi un loc de muncă ca translator pe orice sait care propune oferte de lucru. De exemplu: http://www.free-lance.ruhttp://perevodchikonline.com

Designer
Designer de mobilier, de interior, poligrafic,  etc.,  toate aceste oferte nu  necesită prezenţă obligatorie într-un anumit spaţiu şi timp. Odată ce aţi luat măsurile, sau aţi necesitatea comandatarului,  oricum  cea mai mare parte din lucru îl veţi face anume la calculator. Acest fapt vă permite să lucraţi în orice moment al zilei. O mulțime de oferte de muncă puteţi găsi  pe site-uri de freelancing sau puteți trimite CV-ul companiilor  cu care doriți să lucrați. Încercați să postați portofoliul pe http://freelance.ru/. 

 Meditator
Aceasta este o profesie  minunată, care oferă multă libertate. Puteți oferi lecții suplimentare de muzică, dans, limbi străine, matematică și alte discipline școlare. Din aceste ore particulare se câştigă destul de bine, dar are un neajuns: atât timp cât dvs. veţi ţine orele, aveţi nevoie de cineva care să stea cu copilul.  Puteţi să găsiţi un astfel de job prin plasarea unui anunț pe diferite site-uri (www.999.md, www.makler.mdwww.jobinfo.md). Uită-te şi pe site-uri specializate,de exemplu, http://repetitor.md/

Pictor, Fotograf
Dacă aveţi talent la desen, faceţi artă și vindeţi picturi. Dacă deţineţi o tehnică bună în ceea ce priveşte fotografiatul și ești sigur că poți face poze de calitate înaltă atunci dezvoltaţi-vă în acest domeniu. Găsi clienți prin intermediul prietenilor, a  Internetului, prin anunțuri în ziare. Creaţi-vă propriul portofoliu on-line. Vă pot ajuta: www.livejournal.comwww.wordpress.com, www.photosight.ru, precum şi toate reţelele de socializare.

Consultant şi distribuitor
Să vindeţi parfumuri, produse cosmetice, accesorii este foarte simplu. Puteţi face acest lucru prin intermediul Skype-ului, când ieşiţi la plimbare cu copilul, sau când staţi la coada în magazin.Talentul de a vinde, însă, nu-i este dat fiecăruia. Dar dacă aveţi un asemnea dar, folosiţi-l la maxim! Aveţi nevoie de un pic de timp. Vânzările vor crește, dacă veți face parte dintr-un grup de fete, gata să cumpere orice. Discutaţi despre inovațiile cosmetice în grupurile de femei, faceţi un blog despre frumuseţe, comunicaţi activ în rețelele sociale și plasaţi anunţuri pe 999.md

Croitoreasă
Coaseţi haine la comandă. Pentru aceasta este nevoie de abilități în domeniu, o mașină de cusut și câțiva clienți buni. Un serviciu prestat calitativ, vă va garanta o prestaţie bună. Pentru început puteţi coase pentru prieten, vecini, şi plasaţi anunţuri în internet. Dacă vreţi să aveşi un venit stabil, încercaţi să vă găsiţi un post part-time la un salon care dă în chirie vestimentaţie pentru evenimente speciale.

Cofetar
Puteți lua comenzi pentru gătitul prăjiturilor, torturilor și altor bunătăți. Comanda se poate face în timp convenabil pentru tine. Dar dacă totul va merge bine, posibil să aveți nevoie și de ajutorul celor dragi. Plasaţi anunțuri în Internet. Trimiteţi  informații către prieteni, creaţi-vă un blog personal şi nu uitaţi de Facebook.com  

Cosmetician, coafor, make-up artist
Această activitate este mai ales pentru mamele care au copii foarte mici sau pentru cele ale căror copii se pot deja juca singurei. Totuși, această activitate presupune proceduri efectuate pe corpul altei persoane ceea ce necesită o atenție deosebită. Aşadar, dacă vă place unele dintre aceste profesii nu vă fie frică să începeţi să o practicaţi.  Începeţi cu prietenele, "prietenii prietenilor". Postaţi-vă lucrările în Internet.

Promoter
Nu este nimic complicat în a distribui pliante pe stradă. Puteţi face acest lucru chiar împreună cu copilul. Aer curat, dispoziţie bună, mulţi trecători. Iar în cazul în care copilul dumneavoastră este mai mare de 1,5-2 ani, vă va ajuta în mod activ. Promotorii sunt la mare căutare pentru  munca prin magazine, dar în acest caz cu siguranta copilul va trebui să stea pentru un timp cu rudele. De lucru puteţi găsi pe: www.rabota.mdwww.jobinfo.mdwww.moldovajob.com 

Handmade
Dacă aveţi talent, sânteţi o fire creativă şi mâinile dvs. fac minuni din: hârtie, margele şi alte materiale, atunci handemade-ul este pentru dvs.Încercaţi să vă vindeţi produsele. Handmade-ul din margele, genţile tricotate și alte elemente unice, executate într-un singur exemplar la un preţ acceptabil, se vind ca pâinea caldă. Și există o clasă întreagă de oameni care preferă doar astfel de lucruri. Aveți posibilitatea de a vinde la târguri speciale, expoziții dar și on-line. Postaţi poze cu lucrările dvs. pe http://www.facebook.com/Handmademaster, www.999.mdshop-moldova.com. Clienții dumneavoastră pot fi şi diferite firme sau companii, de aceea ar fi bine sa postaţi şi pe paginile lor, noutăţile dvs.  

Cum proaspetele mămici din  Moldova câștiga în concediul de maternitate? Lucrează pentru bani, carieră sau autodeterminare? Care sunt dificultățilecu care se confruntă? Citiţi mai jos despre experienţele unor mame care lucrează. 

Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate   

Olga Cozacenco, mama unui copil de două luni. Până la naşterea copilului a lucrat ca art-director la o agentie de publicitate, de profesie este, artist-designer. În timp ce stă în concediu de maternitate face  freelancing. Îşi creşte copilul de una singură, de aceea faptul că s-a apucat de lucru când bebeluşul ei avea abia două luni, a fost mai mult o decizie forţată şi impusă de împrejurări.

Acum, Olga lucrează ca freelancer, pregătește proiecte pentru clienții fideli, şi o parte de oferte le găseşte în Internet. Lucrează zi și noapte, noroc, că bebeluşul doarme destul de mult. Respinge ideea precum că persoanele creative trebuie să aștepte inspiraţia. "Pentru a combina munca și maternitatea cel mai important este să gestionezi corect timpul. M-au ajutat foarte mult abilitățile mele de time-management, pe care le-am deprins în  agenția de publicitate în care am activat"- a menţionat Olga.

Veniturile deocamdată nu sunt prea mari, abia ajung pentru întreţinerea copilului, din fericire o ajută părinţii.

"Cred că peste câteva luni, stilul meu de viaţă se va schimba radical. Și înţeleg că grijile vor creşte iar timpul va fi tot mai puțin. Voi rezolva problemele pe rând. Între timp mă gândesc la un proiect al meu, care îmiva aduce un venit stabil, şi  va fi al doilea copil al meu." spune Olga.

Trei sfaturi pentru mamele care lucrează de la Olga Cozacenco:

  1. Copilul este  cel mai important lucru. El ar trebui să primească toată atenția și grija din partea mamei sale. 
  2. Time-management - acestea nu sunt cuvinte goale. Învăţaţi cum să vă planificaţi  lucrurile, şi veţi avea mult mai mult timp.  
  3. Nu încercaţi să fiţi o mamă ideală. Vesela murdară, curăţenia, spălatul rufelor pot aştepta. Găsiţi timp să vă odihniţi. 

Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate 

Irina Criniţâna, mama unui copil de 6 luni

Profesie: make-up artist și profesor de make-up

Mai mulţi ani la rând, Irina nu a putut rămâne însărcinată de aceea după mai mulți ani de încercări, a decis să nu se concentreze asupra acestei problemei și să se dedice carierei. Dar, ironia sorţii a făcut ca tocmai în momentul în care a decis acest lucru, a rămas însărcinată. Cu toate astea, ea nu şi-a părăsit activitatea. În primele luni de sarcina a început să ofere cursuri de machiaj și a început să lucreze ca profesor în propria şcoală. Primele doua luni dupa nastere Irina s-a dedicat în totalitate fetiței, apoi s-a întors la muncă. De la 4 luni, fiica este hrănită cu biberonul. Alăptatul a trebuit să fie întrerupt din cauza unor circumstanțe şi nu a lucrului, cum s-ar crede.

Orarul de lucru este unul fix și este legat de cursurile din cadrul școlii. O ajută însă mult mama și soțul, şi după cum mărturiseşte Irina,  în cazul în care nu ar avea ajutor, cursurile s-ar lăsa de predat temporar. Mama ei, lucreazăşi ea, astfel încât Irina şi mama ei îşi coordonează orarele, astfel încât copilul să fie întotdeauna înconjurat de cei dragi.

Contribuția Irinei la bugetul familiei nu este mai mică de 50-60% și asta având în vedere investițiile în afaceri care presupun produse cosmetice, materiale, plata chiriei, etc

Pentru a-i acorda fetiţei atenţia de care are nevoie, Irina a renunţat la una din cele 2 grupe la care preda. Principial nu lucrează în zilele de odihnă şi le lasă exclusiv pentru a le petrece împreună cu familia.  

Un sfat de la Iina: În mod clar delimitaţi timpul pentru lucru de cel pe care trebuie să-l petreceţi cu copilul. 

Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate 

Tatiana Corsac, Jurnalist , mama unei fetiţe de 8 ani pe nume Nicole.  

Odată cu apariția copilului, tânăra familie a început să se confrunte cu probleme financiare.  A început să lucreze când fetiţa a împlinit o lună. Lucra de la distanță, dar munca presupunea operativitate, calitate şi o concentrare puternică. Avea un program liber, dar cu termene stricte. Venituri - aproximativ 50% din bugetul familiei.

"Atunci când copilul era foarte mic, în mod miraculos reușeam să le combin pe toate. Dar atunci când a împlinit 8 luni,  a trebuit să abandoneze temporar lucrul, deoarece copilul a devenit prea activ, şi avea nevoie de  multă atenție. Șase luni mai târziu, am început să lucrez din nou. Traduceam texte pentru revistă, am lucrat content-manager la un site. A fost o perioadă foarte dificilă. Nu aveam niciun ajutor - soțul la serviciu, părinți - departe. Pentru a-mi face treaba calitativ  şi să fiu o mamă grijulie și atentă depuneam mult efort. La urma urmei, este necesar să ieşi la plimbare cu copilul, să te ocupi de el și să găteşti. La un moment dat cea mai mare parte din munca mea o făceam noaptea. Mă culcam pe la 2-3. Nervi, stres, oboseală cronică" spune Tatiana.

Un sfat de la Tatiana: Dacă aveţi posibilitatea să nu lucraţi atât timp cât copilul este mic, nu lucraţi. Trebuie să vă bucuraţi de fiecare moment petrecut alături de bebeluş şi de fiecare realizare a lui. Serviciu iti ia mult timp şi puteri, ceea ce face să petreci puţin timp cu copilul şi să ratezi evenimente importante din viaţa lui. Cel mai trist este faptul că după mulţi ani înţelegi ce mult ai pierdut.

Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate

Corina Tofan, mama a 2 copii, unul de 1,2 şi respectiv 2,5.

A fost - director al unei agenţii de publicitate. În prezent este meşter hande made sub brandul http://velinbook 

A simţit dorinţa de a se ocupa de ceva "pentru suflet" a venit când, primul copil a împlinit 6 luni. ""

 "Întotdeauna am fost un fan al agendelor și jurnalelor, şi întotdeauna am avut o pasiune aparte pentru hârtie. De aici a şi început pasiunea pentru scrapbooking. Făceam cutii, albume foto şi tot felul de chestii din hârtie. Apoi am început să experimentez cu pielea - agende realizate hande made pentru mine, prieteni şi amici, până când prietenii m-au sfătuit să-mi vând articolele "- spune Corina.

Graficul de lucru al Corinei este flexibil. Lucrează la domiciliu. Lucrează în special la prânz când copiii dorm (1-2 ore) şi seara (4-5 ore). Ca să le reuşească pe toate, îşi planifică foarte minuţios timpul. Acţiunile ei sânt planificate pe minute, la propriu. Ţine contul timpului în calculator, unde îşi notează totul: Câte ore va acorda lucrului şi câte copiilor. 

La îngrijirea copiilor şi la treburile prin casă o ajută bunica. În ceea ce priveşte lucrul, o ajută soţul care e atât de ăncântat de activitatea ei, încât a hotărât să o ajute cu partea ce nu implică creaţie. 

Veniturile deocamdată nu sânt mari, iar dacă o parte di bani nu ar trebui investiţi, i-ar ajunge pentru întreţinerea familiei. "Dar, din moment ce ne-am propus sa dezvoltăm acest proiect, este nevoie de investiții suplimentare " - spune Corina. Apropo, nici nu se gândeşte să revină la  agentia de publicitate la care a activat.

Un sfat de la Corina: Ocupaţi-vă cu ceea ce vă place, nu vă fie frică de greutăţi şi nu cedaţi. Iubiţi-i pe cei apropiaţi şi iubiţi ceea ce faceţi!

Cum să faci bani, când eşti în concediu de maternitate  

Ludmila Barbova, mama lui Daniel de 2 ani. 

Ludmila are studii în medicină, dar de când se ştie a lucrat jurnalist. Când a devenit mămică a scris lucrarea de licenţă la facultatea de jurnalism şi şi-a luat masteratul. Aflându-se în concediu de maternitate Ludmila scrie şi traduce texte pentru  clienţi fideli.

Întotdeauna s-a ocupat cu lucrul de mână, aceasta este o activitate pentru suflet. Când s-a nascut copilul a descoperit o nouă pasiune, păpuşile Tilda. Primele păpuşi le-a cusut pentru ea, mai apoi a aînceput a primi comenzi. Însă chiar dacă păpuşile sânt din cârpe, cer un efort maxim. Ziua lucrează ca "mama lui Danica" iar noaptea "zâna păpuşilor Tilda"

Veniturile nu sânt mari, dar plăcerea e maximă.

"Păpuşile sânt escapada mea într-o altă lume. Este o evadare departe de spălatul rufelor, gătit, curăţenie, capriciile copilului şi alte mărunţuşuri cotidiene. Ele sânt autorealizarea mea" , spune Ludmila

Aceste escapade nocturne însă lasă urme pe faţa dar şi asupra dispoziţiei Ludmilei. Să acorde mai mult timp somnului nu-i reuşeşte. În căutarea de sine însăşi Ludmila a descoperit o nouă lume a frumuseţii. Finisează acum cursurile de viyajist şi cosmetolog, şi planifică să-şi încerce puterile într-o nouă profesie.

Sfatul Ludmilei: Nu vă temeţi să vă căutaţi pe voi înşivă, copii nu sânt un obstacol.

Aşadar, să faci bani în concediul de maternitate se poate prin multe metode, important este să aveţi imaginaţie.