Deşi imaginea apariţiei unui copil este învăluită în râuri de baloane albastre sau roz, prăjiturele, ursuleţi de plus, haine de bebeluş superbe şi multe, multe inimoare în realitate, mai ales după ce se întorc din maternitate, multe proaspete mame şi tătici depăşesc euforia şi încep să se certe. Uneori chiar foarte rău. Unele cupluri chiar se separă. Ce se întâmplă de fapt? Simte copilul? Este el afectat de neînţelegerile dintre părinţi? Cum pot fi ajutaţi părinţii? Câteva răspunsuri ne oferă în continuare specialista în educație Diana Lefter.

Încă din perioada în care se află în burtica mamei copiii simt ce se petrece în jurul lor, mai cu seamă stările celor mai importanţi oameni, părinţii lor. Oricât de tare am încerca să ne ascundem stările şi să ne minţim copiii aceştia ne pot citi exact aşa cum suntem. Pentru a nu crea confuzie şi pentru a construi o relaţie autentică şi sănătoasă ar fi bine să putem comunica copiilor noştri de ce, când şi din vină cui avem anumite stări, fie ele pozitive sau negative, astfel validăm ceea ce copilul intuieşte deja şi nici nu îl facem responsabil de trăirile noastre.

Cum pot fi ajutate mamele în această perioadă?

Tot mai des întâlnim cazuri grave de depresie postpartum. În opinia mea grijile femeii contemporane depăşesc cu mult sfera familială, femeile de astăzi conduc companii, au afaceri, produc venituri şamd., cu toate astea femeia mamă poate fi ajutată să facă faţă provocărilor de a îngriji şi educa un copil doar printr-un singur mod, fiind IUBITĂ. Dacă o femeie este iubită, şi se simte susţinută atât de partener cât şi de familia extinsă, perioada postnatală va fi parcursă cu uşurinţă de această, chiar cu bucurie şi autoîmplinire, iar creşterea şi educarea copilului va deveni plăcerea ei cea mai de preţ.

Ce pot fi sprijiniți tăticii?

În perioada postpartum cel mai puternic sentiment pe care îl resimte bărbatul/tatăl este acela de abandon. Toată energia partenerei lui se îndreaptă spre copilul nou născut. Bărbatul trebuie pregătit din timp pentru ce urmează şi e necesar să ştie că asta e doar o perioada în care trebuie să se sacrifice alături de partenera sa în folosul copilului lor. De asemenea din când în când mama este necesar să îşi rezerve puţin timp pe care să îl petreacă numai alături de tatăl copilului ei, pentru a susţine şi proteja relaţia de iubire dintre ei. Şi varianta de a deveni autodidact îl poate ajuta pe tată să treacă uşor peste perioadele dificile care apar o dată cu venirea pe lume a unui copil, cu cât deţine mai multe informaţii, cu atât se va simţi mai stăpân pe sine şi mai dornic să participe la îngrijirea şi educarea copilului.