Potrivit normelor de vârstă, la trei ani, copilul trebuie să învețe să numere până la 5. Iar până la vârsta preșcolară, el trebuie să se orienteze sigur în cifre până la 10 și să poată opera cu ele, adică să soluționeze exerciții elementare de adunare și scădere. Cum să învățăm copilul să numere?

Cum învățăm copilul să numere? Cinci sfaturi practice!

Principalele reguli:

  • Încheiați pregătirile înainte ca micuțul să se plictisească.
  • Întotdeauna lăudați copilul!
  • Cu fiecare zi complicați, pe neobservate, sarcinile pentru a cointeresa copilul și mai mult.

Ocupații practice:

Cine din noi în copilărie, nu s-a jucat în ”clasice”? O ocupație minunată, care învață nu doar număratul dar și noțiunea de ”cantitate”, pentru că fiecare copil înțelegea că pentru a ajunge la mult dorita cifră ”10” trebuie să sară într-un picior exact de 10 ori! Organizați pentru copilul dumneavoastră o înviorare fizico-matematică! Desenați cu creta pe asfalt cifrele de la 1 la 10 (sau mai mult) și rugați copilul să le sară, iar dumneavoastră vociferați – la care cifră se află copilul acum.

Vremea urâtă de afară vă ține închiși în casă? Nici o problemă, jucați-vă în ”Grădina înfloritoare”! Pregătiți din timp florile din hârtie sau pânză, ”sădiți-le” pe covor și rugați copilul să le strângă și să le numere.

”Numărarea cutiilor”. Pentru acest exercițiu veți avea nevoie de câteva cutii. Scrieți pe fiecare din ele o cifră și rugați copilul să pună în cutie tot atâtea mingi sau jucării cât este indicat pe ea.

Cum învățăm copilul să numere? Cinci sfaturi practice!

”Punctele”. Următorul joc va interesa copiii mai mari. Postați pe o foaie puncte numerotate, în acest fel, ca să fie unite printr-o line pe rând, iar copilul să constate că desenează de fapt un ozor, figurină sau o imagine.

Încercați să-i propuneți copilului dumneavoastră jocul ”Punctele de la Kikitin”, inventat de pedagogii sovietici Nikitin. El conține imagini colorate cu puncte desenate – de la 0 până la 10, însă, aici, punctele nu sunt postate haotic ci într-o anumită ordine. În pătratele roșii, punctele sunt postate liniar, în cele verzi – în cerc și în centru, în cele galbene – în formă de triunghi. Separat, pe 11 cartonașe albe sunt ilustrate cifrele. Variațiile pentru exerciții sunt o mulțime, așa că nici mama și nici copilul, cu siguranță, nu se vor plictisi.

Poezii numărătoare pentru mama!

Unu-i soarele pe cer,

Doi sunt ochișorii mei,

Trei sunt frunze la trifoi,

Patru labe la pisoi,

Daca vreți sa-l știți pe cinci,

ia uitați-vă aici - 1 2 3 4 5!

Cum învățăm copilul să numere? Cinci sfaturi practice!