Bunicii noștri respectă cu strictețe tradițiile legate de înmormântări, care sunt în strânsă legătură cu creștinismul. De cele mai multe ori, acestea ridică multe semne de întrebare, deoarece oamenii nu știu cu exacitate ce trebuie să facă și ce nu în perioada de doliu. Una dintre cele mai întâlnite curiozități este momentul în care este recomandat să spălăm rufe după o înmormântare.
Conform tradiției străvechi, oamenii au voie să spele rufe imediat după ce persoana decedată a fost înmormântată. Acest obicei are o strânsă legătură cu purificarea casei în doliu, dar și cu reînceperea unei etape noi, fără persoana care a plecat în neființă.
Însă, în sudul României, lucrurile stau altfel. Acolo, oamenii au voie să spele rufe după nouă zile de la înmormântarea celui drag. Acest lucru se întâmplă deoarece se spune că familia îndoliată nu trebuie să ”facă lături”, așa cum i se spune apei murdare în zona respectivă. Timp de aceste 9 zile, oamenii le duc mâncare celor săraci, practică care poartă numele de ”a face pomană”.
Ce alte lucruri sunt interzise după înmormântare
Printre cele mai întâlnite tradiții se regăsesc cele 40 de zile de doliu, care se încheie cu o pomenire, care se face la biserică, iar oamenii duc alimente pentru enoriași. Mai mult, timp de aceste 40 zile, familia îndoliată trebuie să așeze un pahar cu apă pe pervazul geamului, deoarece în aceste zile sufletul decedat călătorește și ”i se face sete”, motiv pentru care cere apă.
O altă tradiție care acum nu mai este respectată, este cea care îi obligă pe membri familiei decedatului să se ocupe integral de organizarea evenimentului trist. Însă, din cauză că acest lucru dăunează moral persoanei aflate în suferniță, tradiția a fost înlocuită cu oamenii specializați de la pompe funebre.