A fi mamă este unul dintre cele mai frumoase lucruri din viața oricărei femei, chiar dacă nu este deloc ușor. Maternitatea te solicită 24/24, 7 zile pe săptămână, din această cauză, revenirea la muncă sau constinuarea studiilor poate fi o problemă.
Echilibrarea vieții de familie, a vieții profesionale şi grija pentru cel mic reprezintă, pentru foarte multe femei, o adevărată corvoadă. Să combini eficient toate aceste responsabilități poate păre, însă stai liniştită, nu este!
Indiferent dacă alegi să rămâi acasă, să te angajezi la un job part time sau să revii la vechiul ritm de muncă, statutul de mamă rămâne cel mai important şi cu siguranță, vrei să te asiguri că nu dai greş şi faci tot ce e mai bun pentru copilul tău.
Iată 3 sfaturi de parenting, care te vor ajuta să îndrăznești și să ai încredere că vei reuși să combini cu succes rolul de mamă cu cel de soție și cu cel de angajat în câmpul muncii.
1. Puterea exemplului şi sentimentul de vinovăție
Se știe că micuții mimează comportamente, adică fac, mai degrabă, ceea ce văd că faci tu, decât ceea ce le spui tu să facă. De aceea, fii un exemplu demn de urmat. Nu trebuie să te simți vinovată pentru că vrei să te întorci la muncă și îți vei lăsa copilul (pentru câteva ore) în grija unei bone. Gândește-te că micuțul tău va fi mult mai fericit văzându-te împlinită.
Într-un interviu pentru o revistă de succes, Michelle Obama susținea că e în regulă să munceşti, nu numai pentru că ai nevoie de o gură de aer şi socializare, dar mai ales pentru că, în postura de mamă, îți doreşti să oferi copilului tot ce e mai bun: modelul independenței şi al muncii care înnobilează.
2. Fă ce simți
Indiferent de ce spun alții, e important să te asculți și pe tine, pentru că uneori tu știi cel mai bine ce ți s epotrivește ție și copilului tău.
Psihologii susțin faptul că, nu de puține ori se confruntă cu situația în care mamele, deşi îşi doresc să îşi reia viaţa socială, aleg să rămână acasă pentru a nu fi mai puțin mame. Totuşi, spun specialiştii, munca nu te face mai puţin mamă, însă te face puțin mai fericită, lucru de care vor beneficia şi copiii tăi.
Ruth Bader Ginsburg, judecător asociat al Curții Supreme a Statelor Unite a declarat că sentimentul de vinovăţie trăit atunci când a ales să revină la muncă şi să îşi lase fetița la creşă a fost rapid înlocuit de bucuria de a-şi şti întreaga familie împlinită, mulțumită cu sine şi odihnită.
3. Tu eşti singura care se judecă
Mamele care îşi doresc să se reîntoarcă la muncă te tem că vor fi judecate. Realitatea este însă cu totul alta. unicul om în drept să te judece, în acest caz, ești tu, pentru că numai tu știi cum stau lucrurile în familia ta. Și dacă revenirea ta la muncă nu este în detrimentul fericirii familiei tale, atunci îndrăznește!
Lecția pe care copiii o vor învăța de la o mamă care revine la muncă, nu e aceea că nu sunt o prioritate, ci că în viață e posibil să combini mai multe lucruri și să fii fericit. Totodată, vei avea posibilitatea să-ți susții familia financiar, dar și să fii un medel demn de urmat pentru copilul tău. Acest lucru nu înseamnă în niciun caz că mamele care au ales să stea acasă cu copiii lor sunt mai puțin demne. Alegerea este una subiectivă și o privește pe fiecare mamă în parte, care, cu siguranță, știe ce este cel mai bine pentru ea și pentru familia ei.