Timpul petrecut alături de copilul tău este prețios, iar activitățile pe care le aveți împreună îi pot asigura o creștere și dezvoltare armonioasă. Una dintre cele mai importante activități încă din primele luni de viață ale copilului este cititul poveștilor. Lectura, înainte de culcare, îl linișteşte şi îi aduce numeroase beneficii micuțului tău.

În primii de viață, copilul absoarbe orice informație, aşa că este o idee bună să profiți de asta şi să îl înveți un obicei grozav, cum ar fi lectura. Indiferent de vâstă, cititul îi va dezvolta creierul şi alte abilități importante, de care se va folosi pentru tot restul vieții. De aceea, este important, încă din primii ani de viață, să îi formezi un mic ritual de citire a cărților, în fiecare seară. Va face minuni, pe termen lung!

Îl face mai răbdător şi mai ascultător

Potrivit specialiştilor, poveştile care le sunt citite bebeluşilor, în primele luni de viață, îi fac să devină mai răbdători. Dezvoltarea răbdării este o abilitate care contribuie, mai ales, la înțelegerea situațiilor din jur. Astfel, în viitor, copilul tău va fi un bun ascultător, care îi va face pe oameni să se simtă auziți şi apreciați.

De asemenea, potrivit unui studiu efectuat la Spitalul Rhode, din Islanda, bebeluşii care ascultă cât mai multe poveşti, în primele luni de viață, devin copii cu un vocabular foarte dezvoltat. Rezultatele studiului au arătat că vocabularul copiilor cărora li s-a citit poveşti a crescut cu 40% mai mult, decât în cazul grupului căruia nu i s-a citit.

Va deveni empatic şi îşi va dezvolta limbajul

Când copiilor le sunt citite poveşti sau când ei înşişi citesc, ei au ocazia să experimenteze povestea din punctul de vedere al personajului. În acest fel, ei pot înțelege ce se întâmplă în carte, îi pot înțelege sentimentele personajului, dezvoltându-şi astfel empatia. De asemenea, cititul îmbunătățeşte capacitatea copilului de a comunica. Nu te enerva atunci când îi citeşti şi răspunde-i la toate întrebările! În acest fel îl vei încuraja, totodată, să comunice mai mult.

Alte beneficii importante:

  • Îi îmbunătățeşte imaginația şi stimulează creativitatea;
  • Îi construieşte şi exersează vocabularul;
  • Întăreşte relația părinte-copil;
  • Îi dezvoltă dragostea pentru lectură.