Părinții nu știu ce să mai facă pentru că cei mici să nu mai tușească, dar medicii atrag atenția că acesta este un proces de apărare și este absolut normal din punct de vedere fiziologic. Organismul are nevoie să tușească pentru a elimina secrețiile. Hidratarea este esențială atât când copilul tușește, cât și în orice viroză. Medicii nu recomandă însă limonadă sau alt suc de citrice, pentru că sunt acide. Puteţi doar să adăugați câteva picături de lămâie în ceai, pentru aportul de vitamina C.

"Ceaiurile călduțe înainte de somn sunt binevenite, mierea după vârstă de 1 an poate calmă o tușe faringiană, de gât, cu secreții, cu mucozități, la copiii mărișori", susține Dr. Nicoleta Chiriță, medic pediatru.

Sfaturi pentru crizele nocturne de tuse la copii

Pentru că tusea se întețește de obicei noaptea, iată câteva sfaturi pentru a preveni crizele nocturne.

"Noaptea să nu crească temperatura în cameră, să îi ridice într-o poziție de plan înclinat, undeva la 30 de grade, semişezând, cu capul ușor în hiperextensie și să folosim acea manevră de clătire a năsucului cu ser fiziologic, cu dezobstrucție, pentru că de multe ori e o tuse iritativă, dezobstrubționăm nasul înainte de somn și poziția aceasta ridicată", a mai adăugat medicul pediatru.

Tratarea corectă a tusei la copii

Asta înseamnă că în momentul în care copilul doarme, secrețiile din nas ajung și rămân în gât, iar astfel îl irită. Nu le dați copiilor siropuri sau medicamente antitusive, ci expectorante.

"Antitusivele le preferăm în urma unui consult, să ne convingem că într-adevăr este o tuse uscată, seacă, copilul nu are secreții, nu are mucozități și undeva după vârstă de 4 ani", afirmă Dr. Nicoleta Chiriță, medic pediatru.

Ce boli poate ascunde tusea persistentă

Un consult este necesar și dacă tusea durează mai mult de 7-10 zile ori dacă se agravează, în loc să se amelioreze.

"O tuse persistentă poate avea foarte multe cauze, poate avea cauze din sfera ORL, putem să avem rinoadenoidita care întreține niște secreții la nivelul foselor nazale, ele sunt iritative și atunci copilul tușește. De asemenea, poate să însemne o bronșită astmatiformă, o tuberculoză sau o altă boală pulmonară cronică", a subliniat Dr. Angela Minulescu, medic pediatru.

Foarte important este și că cel mic să sufle nasul. Învățați-l cât mai devreme, cu răbdare și mai ales prin exemplul propriu. Vă pot ajută și poveștile - copiilor le place să își imite eroii preferați.