Cu cât sunt mai dese palmele la fund, cu atât copilul te va respinge mai mult. Palmele date la fund au făcut parte multă vreme (și, din păcate, încă fac) din „arsenalul” de educare a copiilor. Studiile recente aduc și mai multe argumente împotriva violenței asupra copiilor. „Mica bătaie” aplicată la fund copiilor nu este una ruptă din rai. ci ar putea să-i aducă pe părinți și pe copii pe culmile disperării.  Psihoterapeuții avertizează cât de nociv poate fi acest gest și efectele devastatoare pe care le poate avea asupra copiilor pe termen lung.

În perioada copilăriei, când creierul se află în faza de dezvoltare, sistemul limbic (centrul emoțional al creierului) se alertează atunci când este lovit sau amenințat cu bătaia. Amenințările părintelui vor fi catalogate de centrul emoțional al copilului ca fiind o situație periculoasă, iar astfel de va simți neajutorat, își va pierde încrederea în părinte, chiar dacă în restul timpului acesta îi va transmite mesaje de iubire.

Mai mult, o analiză a peste 50 de studii făcute de experți de la Universitatea din Texas, precum și de la Universitatea Michigan, a scos la iveală o concluzie îngrijorătoare: cu cât copiii primesc mai des palme la fund, cu atât tendința lor de a-și sfida părinții devine mai mare.

Odată cu aceasta, este sporit și comportamentul agresiv, riscul de tulburări mintale și de dificultăți cognitive, precum și cel de a dezvolta tendințele antisociale. O simplă palmă la fund aplicată un copil de doar 15 luni îi poate afecta temperamentul în mod negativ, cu consecințe până în perioada adolescenței.

Palma la fund. Ce efecte nocive poate avea:

  • anxietate crescută a copilului pe termen lung
  • copilul poate deveni agresiv și începe să imite comportamentul părinților
  • relația dintre părinte și copil poate avea de suferit
  • copilul poate dezvolta deficit de atenție, probleme de concentrare și tulburări ale somnului
  • copilul își pierde stima de sine, are dificultăți în a relaționa cu ceilalți copii

Să fii părinte nu este ușor, însă dacă te înhami la drum cu suficientă răbdare, lucrurile pot deveni mai simple. Chiar dacă tentația este să îți urmezi primul instinct, la nervi, atunci când copilul nu te ascultă, învață să te oprești la timp.

Ia-ți câteva minute de pauză dacă ai nevoie, apoi discută cu copilul, astfel încât să te înțeleagă. Scopul tău nu este să îi smulgi lacrimi prin bătaie, ci să-l faci să-și înțeleagă greșeala, astfel încât să nu se mai repete. În loc de violență, poți apela la consecințe, dacă este cazul. Explică-i cu calm și blândețe care sunt consecințele acțiunilor sale astfel încât copilul să-și înțeleagă greșeala și să știe de ce nu este bine să repete comportamentul deviant.