Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că o astfel de baterie în formă de nasture poate fi înghițită accidental de copii, provocându-le arsuri grave care pot fi fatale. Potrivit datelor American Poison Control Center, peste 3.000 de astfel de baterii sunt înghițite accidental în SUA.

În ultimele decenii au fost înregistrate 59 de decese ca urmare a ingestiei accidentale de „button batteries”, așa cum cum cunoscute aceste baterii alcaline mici în formă de nasture. Doctorul Craiu spune că dimensiunea mică a acestora nu le face „nevinovate”, iar întârzierea adresării la medic poate avea efecte extrem de grave. O astfel de baterie poate să rămână blocată în gât sau esofag, provocând arsuri chimice în cel mult 2 ore.

Medicul explică ce simptome poate avea copilul care înghite o astfel de baterie, cum trebuie să procedeze părinții și de ce trebuie să ajungă urgent la spital cu micuțul.

Baterie mică, probleme mari

În ultimii 35 de ani au fost înregistrate 56.535 de cazuri de ingestie accidentală cu baterii mici, arată datele National Poison Data System.

”Și ce dacă? Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic… Din păcate, aceste afirmații pe care le-am auzit deseori de la părinți nu sunt adevărate în toate cazurile.

Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observă nimic, deși în 2/3 din scenarii copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii. În lume au fost descrise 59 decese ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii”, explică dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face nevinovate, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave!

Ce simptome are copilul care înghite o baterie

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede.

„Până în 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…”, spune dr. Craiu.

Atunci când un corp străin se blochează în esofag, pot să apară simptome precum:

  • o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului
  • o creștere marcată a cantității de salivă
  • nevoia de a înghiți frecvent

„Se cheamă sindrom esofagian. Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas undeva pe drum, până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori… Cam așa e și cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian, producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave, atrage atenția dr. Mihai Craiu.

Ce trebuie să facă părinții până ajung la spital cu copilul

Dacă părinții suspectează că bateria înghițită de copil nu a ajuns în stomac, pe baza simptomelor descrise mai sus, trebuie să îi dea micuțului câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajung cu el la spital.

„Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital, dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac. Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, dacă este mică, sub 20 mm”, completează medicul.

Ce nu ar trebui să facă părinții? Să nu forțeze vărsăturile și să nu piardă vremea!

Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât. Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112!