Pentru ca să se dezvolte normal și să crească sănătoși, copiii au nevoie de o alimentație corectă, de un mediu prietenos și nu în ultimul rând, de un somn de calitate. Și aici contează nu numai condițiile în care cel mic doarme, ci și ora la care este culcat, dar și durata somnului.

Recomandările Academiei Americane pentru Medicina Somnului, în ceea ce ține de numărul orelor de somn necesare copiilor și adolescenilor sunt următoarele:

Bebeluşi între 4 – 12 luni: de la 12 la 16 ore (inclusiv perioadele de ațipeală)
Copii între 1 – 2 ani: de la 11 la 14 ore (inclusiv perioadele de ațipeală)
Copii între 3 – 5 ani: de la 10 la 13 ore (inclusiv perioadele de ațipeală)
Copii între 6 – 12 ani: de la 9 la 12 ore (inclusiv perioadele de ațipeală)
Adolescenți între 13 – 18 ani: de la 8 la 12 ore

Drept urmare, pentru a ști la ce oră e bine să se culce copilul tău, ar trebui să iei în calcul ora la care se trezește. Astfel, dacă micuțul trebuie să meargă la grădiniță sau la școală și se trezește pe la ora 7 ca să reușească să ia masa și să se îmbrace, fă-i programul astfel, încât să doarmă exact atâtea ore de care are nevoie la vârsta lui. Totodată, ține cont de faptul că nu va adormi instant, așa că mai adaugă jumătate de oră pentru igiena de seară sau pentru povestea spusă înainte de culcare.

Chiar dacă în weekend copilul este acasă, nu este indicat să-l lași să se culce foarte târziu, pentru că acest lucru nu va duce la nimic altceva decât la perturbarea programului lui.

Ai grijă, totodată, și la condițiile în care doarme copilul tău. Se recomandă ca încăperea să fie aerisită și întunecoasă. Dacă micuțui tău îi este frică de întuneric, îi poți dărui o lampă specială, care nu deranjează noaptea sau poți lăsa ușa întredeschisă.

Cel mai important totuși este să observi comportamentul copilului tău și să alegi programul ce i se potrivește cel mai bine, pentru că fiecare organism e diferit. Recomandările de mai sus însă, îți pot fi de mare ajutor.
 

mamaplus