În pandemie, medicii endocrinologi americani au observat o scădere accelerată a vârstei de începere a pubertății. Tendința este una la nivel global, arată studiile, care o leagă și de creșterea ratei obezității, dar și de anumite substanțe chimice care sunt prezente în alimente sau produse cosmetice. O analiză The New Yorker. 

Megan Gray avea opt ani când a avut prima menstruație. Se juca de-a v-ați ascunselea cu sora ei mai mare și cu o prietenă în casa prietenului lor din suburbia Sacramento, scrie The New Yorker. Atunci și-a legat un hanorac în jurul taliei pentru a ascunde pata de sânge. Deși avea o relație apropiată cu mama ei, nu vorbiseră înainte despre pubertate, mai ales că sora ei mai mare nu avusese încă prima menstruație.

„Știam ce este o menstruație - nu credeam că sunt pe moarte sau ceva de genul ăsta. Dar, cu toate acestea, nu am spus nimănui luni de zile. Am folosit doar hârtie igienică mototolită. M-am simțit atât de ciudat și de rușinos”, a povestit fata. În cele din urmă a vorbit cu mama ei despre asta. Asta se întâmpla în anii 80.

Tot cam în aceiași ani, și Maritza Gualy a avut prima menstruație la 8-9 ani. Mama ei i-a arătat cum să folosească un absorbant. În clasa a cincea, prietenei celei mai bune a lui Gualy i-a venit ciclul și a fost supărată să afle că în cazul lui Gualy începuse cu mai bine de un an mai devreme și nu-i spusese nimic.

Când Gray și Gualy erau copii, pediatrii credeau că vârsta medie de debut a pubertății la fete - definită în majoritatea literaturii medicale drept „înmugurire”, când începe să se dezvolte țesutul mamar - era de aproximativ unsprezece ani, scrie The New Yorker.

Menarha sau prima menstruație se credea că are loc în jurul vârstei de 13 ani. Doar un procent mic de fete începuseră pubertatea până la vârsta de opt ani, cu atât mai puțin începuseră să aibă menstruația.

Prin anii 2000, noi cercetări au descoperit că 18% dintre fetele albe, 31% dintre fetele hispanice și 4 3% dintre fetele de culoare au început să aibă menstre la vârsta de opt ani, potrivit unui studiu publicat în 2010.

Posibilele cauze ale creșterii ratei pubertății

Adesea, aceste fete erau mai înalte decât majoritatea colegelor lor și prezentau alte semne de maturizare fizică accelerată, cum ar fi părul pubian și mirosul la subraț. „Înmugurirea” precede în general apariția menstruației cu doi-trei ani, ceea ce înseamnă că unele dintre aceste fete vor trebui să se confrunte cu disconfortul unei menstruații lunare înainte de a termina școala primară.

Cercetătorii și medicii au emis ipoteze cu privire la posibilele cauze ale creșterii pubertății timpurii:

  • creșterea ratelor de obezitate;
  • expunerea mai mare la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrinologic, găsite în alimente, materiale plastice și produse de îngrijire personală;
  • medii casnice stresante sau abuzive.

De două sau chiar de trei ori mai multe fete au avut prima menstruație în pandemie.

mamaplus

Apoi, în timpul pandemiei de coronavirus, endocrinologii pediatri au observat un nou val de pubertate precoce. Studii retrospective recente din Germania și Turcia arată că numărul fetelor care se confruntă cu asta  s-a dublat sau chiar triplat în timpul perioadelor de izolare din 2020. O lucrare publicată în luna august în revista Frontiers in Pediatrics, care a analizat date de pe portalul național de statistică din Coreea de Sud, a constatat că numărul de copii diagnosticați cu pubertate precoce aproape s-a dublat între 2016 și 2021, cu un vârf brusc după 2020.

Frecvența mare a pubertății precoce „este un fenomen care are loc peste tot în lume”, a spus Frank M. Biro, fostul director al diviziei de medicină pentru adolescenți de la Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati pentru The New Yorker. A existat o creștere și în rândul băieților, dar fetele care se confruntă cu pubertate precoce sunt încă mult mai numeroase.

Noile date arată că dacă, de pildă, Gray și Gualy ar fi copile astăzi, ar fi putut găsi o prietenă sau două în situația lor.

„În acest moment ne aflăm într-un mare experiment natural și s-ar putea să nu cunoaștem rezultatele acestuia decât peste zece ani sau mai mult. Mă întreb dacă nu cumva va fi vorba de o cohortă de copii a căror pubertate a fost mai rapidă, pentru că se aflau într-o fereastră critică de susceptibilitate în timpul unei perioade de mare agitație socială”, a declarat Louise Greenspan, endocrinolog pediatru la Kaiser Permanente, San Francisco.

Chimicalele care sunt de vină

Când cercetătorii au investigat posibilele motive pentru care tot mai multe fete ajungeau mai devreme la pubertate, aceștia s-au concentrat pe trei factori principali. Unul a fost stresul - ei au emis ipoteza că nivelurile mai ridicate de cortizol ar putea contribui la activarea prematură a glandei pituitare și a glandei suprarenale.

Un al doilea factor a fost expunerea la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, care pot amesteca sau imita hormonii naturali ai organismului, substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, printre care:

  • parabenii (conservanți care sunt utilizați în produsele cosmetice, alimentare și farmaceutice),
  • ftalații (care sunt adăugați la materialele plastice pentru a le spori durabilitatea și flexibilitatea),
  • bisfenol A sau BPA, un compus chimic a cărui utilizare în biberoane și pahare pentru bebeluși și în pahare pentru copii a fost interzisă de Food and Drug Administration în 2012.

Nevoia de somn la copii

O legătură crucială, poate trecută cu vederea, între pubertatea timpurie și criza de sănătate mintală a tinerilor este somnul. Marlon Goering, doctorand în psihologie la Universitatea Alabama din Birmingham, studiază relația dintre momentul pubertății și provocările comportamentale la tineri. Melatonina, hormonul de reglare a somnului pe care creierul îl produce ca răspuns la întuneric, ar fi putut contribui la saltul de pubertate timpurie din epoca pandemiei, a spus medicul pentru The New Yorker. 

În timpul pandemiei, mulți copii au dormit mai puțin și mai neregulat și au petrecut mult mai mult timp în fața luminii albastre a ecranelor, care le-a inhibat capacitatea de a secreta melatonină. O scădere a melatoninei poate contribui la simptome de anxietate și depresie; de asemenea, aceasta activează o creștere a unei proteine numite kisspeptin, care este un alt hormon declanșator al pubertății.

„Nu vă pot spune câți copii vin în cabinetul meu care au menstruația mai devreme, iar atunci când părinții nu fac o tragedie din asta, copiii tind să fie bine. «Da, e cam enervant, dar mami mi-a arătat cum să schimb tamponul». Iar tu vorbești cu un elev de clasa a treia”, a spus Greenspan.

Efectele negative ale pubertății timpurii

„Știm că persoanele care au menarha mai devreme tind să aibă o rată mai mare de depresie. Dar nu știm dacă acesta este un lucru biologic sau un lucru social. Este vorba de efectele biologice ale estrogenului asupra creierului în dezvoltare? Sau este vorba de stresul de a părea mai în vârstă decât colegii tăi și de a trebui să te confrunți cu asta?, a spus Greenspan.

Mai mulți endocrinologi pediatri au spus pentru The New Yorker că părinții sunt adesea extrem de agitați de probabilitatea ca copiii lor să devină ființe sexuale și că ceilalți îi vor sexualiza.

„Pubertatea și sexualitatea pot fi separate. O fetiță de șapte sau opt ani care trece prin pubertate nu va asocia neapărat acest lucru cu sarcina și sexul decât dacă cineva face această asociere pentru ea”, mai spune Greenspan.