"Din nou ai notă negativă?" – întrebați amenințător aplecîndu-vă asupra copilului. El, strîngînd capul între umeri, își așteaptă pedeapsa. Merită să fie pedepsit? Poate că este necesar, mai întâi să fie înțelese cauzele reușitei slabe?

Deci, haideți să vorbim acum despre principalele cauze ale reușitei slabe la elevi. De ce totuși copilul învață rău? Cum poate fi schimbată situația.

De ce copilul nu are succese la școală? Cauzele reușitelor slabe ale elevilor

1. Lipsa dorinței de a invăța, neînțelegerea, de ce ar vrea asta

Copilul nu vrea să învețe - acasta e cel mai întîlnit, în opinia mea, motiv al reușitei slabe. La lecții nu-i este interesant, plictisitor, dar să depună efort ... de ce ?

De fapt, toți copiii au nevoie de cunoaștere. Dar totodată copiii sunt diferiți (nu uitați!), și învață în moduri diferite, ceea ce le este dat de la naștere: unora le place să citească, altora -să asculte, alții sunt mai receptivi la informațiile vizuale. Unora le place doar să stea la lecții  doar să asculte profesorul (teoreticienii), altora învățarea activă (practică). Din păcate, școala nu poate  ajunge la fiecare copil individual. Acesta ar trebui să încerce să facă părinții.

Manifestați un interes real în viața școlară a copilului dumneavoastră. Povestiți-i cum a fost când învățați dvs. Încercați să înțelegeți de ce el nu vrea să învețe, dacă are obiecte preferate și care sunt ele, etc.

Dezvoltați și promoați interesele cognitive ale copilului dvs – în cele mai diferite domenii de cunoaștere, nu numai pentru cele ce se învață în școală. Încercați să găsiți cu copilul ceva nou, discutați, puneți întrebări, găsiți răspunsuri.

Înscrieți copilul dumneavoastră într- un cerc sau o secție pe interesul său. Admirați -l chiar pentru micile succese. Dacă vedeți că interesul și-a pierdut, nu insistați, oferiți-i posibilitatea să încerce ceva nou.

În fiecare zi după lecții întrebați copilul: "Ce a fost azi la școală a fost interesant". El își va aminti evenimentul cel mai interesant și plăcut, iar el va rămâne în memoria sa. Deci, în dimineața următoare, el va fugi la școală, știind că acolo îi va fi interesat.

Și încă ceva, ca să învețe trebuie să aibă unele succese. Prin urmare, dacă vedeți că copilul nu vrea să facă ceva, pentru că îi este dificil, nu-i reușește, oferiți-i ajutorul. Faceți totul împreună! Laudați-l nu pentru rezultate ci pentru efort.

În cele din urmă, discutați cu copilul pentru ce el învață  și ce se va întâmpla dacă el va învăța rău. Întrebați-l cine ar vrea să devină în viitor și de ce are nevoie pentru aceasta. Vorbiți despre locuri de muncă care nu au nevoie de învățătură, uitați-vă la oameni – reprezentanții acestor profesii, cum lucrează și modul în care locuiesc.

2. Lacune în cunoaștere

Aceasta este o altă problemă destul de răspîndită a nereușitei școlare.

Dacă copilul a înțeles slab materia studiată anterior, desigur, îi va fi foarte dificil, ba chiar uneori imposibil de a merge mai departe. Pregătiți temele împreună cu copilul sau angajați un profesor.

3. Lipsa abilităților de auto-disciplină

Cât de greu este să pregătești lecțiile, atunci când există atât de multe ispite și distracții: mai întîi filme interesante la TV, apoi un prieten te-a chemat la joacă, un nou joc pe calculator etc. Și atunci lecțiile sunt amânate pentru mai târziu .

În acest caz, este important să învățați copilul să-și planifice timpul. Nu-l controlați, nu faceți cu el lecțiile și dați-i treptat mai multă libertate și responsabilitate pentru activitățile școlare.

De ce copilul nu are succese la școală? Cauzele reușitelor slabe ale elevilor

4. Neîncrederea în forțele proprii, subaprecierea

Dificultăți de învățare pot să apară la copii nesiguri în sine. Lecția este învățată foarte bine, dar atunci când vine momentul pentru a răspunde, copilul se pierde și nu se poate concentra.

Acești copii au nevoie doar de le a crea o situație de succes. Aceasta eate singura modalitate prin care copilul va fi capabil să creadă în ei înșăși.Găsiți sfera în care copilul dumneavoastră își poate arăta abilitățile sale. Aceasta poate fi artă, muzică, șah etc.

5. Caracteristicile individuale ale copilului: tempoul lent, lipsa de concentrare, memoria slabă

Toți copiii sunt diferiți, iar calea spre fiecare, ar trebui să fie individuală.

În cazul în care un copilul îndeplinește sarcinile foarte lent, aceasta nu înseamnă că el este prost sau leneș. Fiți răbdători, lăudați-l pentru eforturile sale.

Memoria proastă trebuie dezvoltată. Există multe exerciții care vă vor ajuta să dezvoltați nu numai atenția și memoria, dar, de asemenea și gândirea.

În cazul în care un copil are dificultăți persistente cu dezvoltarea limbii, adresați-vă  la un logoped pentru testarea disgrafiei.

6. Problemele de sănătate

În cazul în care un copil deseori se îmbolnăvește, încercați să-i întăriți sistemul imunitar. Problemele cu auzul si văzul, tulburarile nervoase - toate acestea pot fi  cauza nereușitei la elevi. Soluția problemei este evidentă: tratamentul necesar va avea, fără îndoială, un impact pozitiv asupra notelor.

7. Chiulul de la ore

Poate din cauza că copilul învață slab, deaceea chiulește de la ore. El vine cu scuze, boli inexistente și alte motivele pentru care nu poate merge la școală. În acest caz, părinții ar trebui să fie fermi și să nu permită a fi înșelați.

E necesar de a găsi cauza. Acestea pot fi, de exemplu, conflictul cu colegii de clasă sau profesorii. Ajutați-vă copilul să rezolve problema, învățați-l să o rezolve  prin comunicare.

8. Situația nefavorabilă din familie

Cearta sau divorțul părinților sunt întotdeauna reflectate asupra copilulu. El pur și simplu nu se poate gândi la nimic altceva decât la problemele de familie. Nu rezolvați conflictele cu alți membri ai familiei în prezența copiluluiți.

Trebuie să discutați cu profesorii, ca să nu fie agravate problemele copiilor și mai mult, explicați-le situația, rugați să li se acorde mai multă atenție. Fiți siguri, nici un profesor n-o să vă refuze ajutorul.

9. Dorința de a atrage atenția copilului

Lipsa de interes în problemele copilului la fel poate afecta reușita. Notele negative în acest caz - doar o încercare de a atrage atenția asupra lor. Acești copii parcă ar spune: "Hei, ascultă, eu sunt aici, uită-te la mine".

De ce copilul nu are succese la școală? Cauzele reușitelor slabe ale elevilor

Sfaturi pentru părinți

1. De foarte multe ori mamele și tații percep copilul ca pe o oportunitate de a realiza visele lor." Iată eu nu am devenit un astronaut, dar tu vei fi!" Trebuie să vă amintiți că fiul sau fiica - este o persoană ale cărei interese trebuie acceptate și respecte, dar nu le impuneți pe ale dvs. Nu încercați să vă trăiți viața în locul copilului!

2. Petreceți cît mai mult timp cu el. Aflați înclinațiile și interesele sale. Susțineți începuturile sale. Aflați împreună ceva nou.

3. Aflați de la copil ce gîndește el despre faptul că învață rău, cum vede el ieșirea din situație, oferiți-i ajutorul.

4. Nu comparați copilul cu altcineva, cu unul și același. "Ieri ai făcut cinci erori dar azi trei, ești bravo!"

5. Nu strigați, nu-l certați, nu-l pedepsiți pe copilul pentru notele slabe. Ați putea face și  mai rău. Dimpotrivă, bucurați-vă și lăudați-l pentru orice realizare și mai ales – pentru străduință.

6. Nu așteaptați rezultate imediate. Rețineți, dragostea, răbdarea și înțelegerea - cele mai bune remedii pentru reușita slabă.