Durerile musculare care apar la copii în perioadele de creștere activă sunt absolut normale și apar deseori la nivelul membrelor. Aceste dureri sunt asemănătoare crampelor, pe care unii copii le simt la ambele picioare. Senzația de durere și disconfort apare, de obicei, după-amiaza târziu, seara sau chiar noaptea, trezindu-i din somn. Acestea încep să apară, de regulă, în copilăria timpurie, în jurul vârstei de 3 sau 4 ani, dar pot să reapară în jurul vârstei de 8-12 ani.

În general, durerile de creștere sunt resimțite la ambele picioare, în special în zona tibiei, gambei, coapselor sau în spatele genunchilor. În ciuda denumirii „durere de creștere”, nu există nicio dovadă fermă că aceste dureri sunt legate de puseele de creștere. Pot fi pur și simplu dureri musculare cauzate de activități intense care suprasolicită mușchii copilului, precum alergatul, săriturile sau cățăratul. Durerile de creștere par să fie mai frecvente după ce un copil are o zi plină de activități sportive.

Simptomele durerilor musculare la copii în timpul creșterii

Durerile de creștere sunt diferite pentru fiecare copil. Unii copii resimt multă durere, alții chiar deloc. Cel mai adesea, copilul va simți o durere asemănătoare unor crampe. Gradul de durere poate fi ușor sau foarte sever și poate dura timp de câteva minute sau chiar câteva ore. Durerile de creștere pot fi intermitente, cu intervale fără durere de la zile la luni.

Durerea este cel mai adesea resimțită după-amiaza târziu și seara, chiar înainte de ora mesei și la culcare. Aceasta dispare dimineața, astfel că un copil care se confruntă cu durere înainte sau în timpul somnului, dimineața nu va mai simți aceeași senzație. De obicei, durerile de creștere nu interferează cu capacitatea copilului de a face sport sau de a fi activ, însă apar noaptea și îl pot trezi din somn cu ușurință, creând o senzație de disconfort.

Studiilearată că preșcolarii și preadolescenții care au dureri de creștere pot fi mai sensibili la durere, pot avea mai des dureri de cap, dureri abdominale și chiar mai puțină rezistență osoasă din cauza nivelului scăzut de vitamina D.

Cum sunt diagnosticate durerile de creștere?

De obicei, un medic poate diagnostica durerile de creștere examinând copilul și adresându-le acestuia și părinților întrebări despre istoricul și simptomele medicale. Este important să se excludă orice alte cauze posibile ale durerii înainte de a pune acest diagnostic.

În cazul în care copilul are dureri de creștere, medicul nu va observa nimic anormal în timpul examenului fizic, iar analizele de sânge și radiografiile nu sunt de obicei necesare în acest caz.

Cum se tratează durerile de creștere?

Tratamentul durerilor de creștere depinde de cât de multă durere resimte copilul. Următoarele lucruri îi pot ușura disconfortul și îl pot ajuta să se simtă mai bine:

  • Masarea picioarelor folosind un tratamentul local pe bază de gel cu arnică, de exemplu. Un copil cu dureri de creștere te va lăsa să masezi zona dureroasă, astfel că acest aspect poate ajuta la diferențierea durerilor de creștere de o afecțiune mai gravă. Copiii ale căror dureri au o cauză mai gravă nu vor lăsa pe nimeni să atingă zona dureroasă.
     
  • Întinderea mușchilor picioarelor. Acest lucru poate fi însă dificil pentru copiii mai mici.
     
  • Aplicarea unor comprese calde pe picioare. Ai însă grijă să nu fie fierbinte și să nu o utilizezi în timpul somnului.

Când ar trebui să apelezi la ajutorul medicului?

Dacă durerea nu se ameliorează în urma aplicării unui gel calmant sau a unor comprese calde, întreabă medicul dacă este în regulă să-i oferi copilului un medicament pentru durere.

Este important să reții că durerile de creștere sunt aproape întotdeauna resimțite la ambele picioare. Durerea care este doar la un picior poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Sună medicul dacă se întâmplă acest lucru. De asemenea, durerile de creștere afectează mușchii, nu articulațiile, și nu provoacă șchiopătare sau febră.

Așadar, consultă medicul dacă apar dureri de picioare cu simptomele de mai jos. Acestea nu sunt simptome ale durerilor de creștere, iar medicul va trebui să examineze copilul și să efectueze unele teste:

  • febră
  • pierderea poftei de mâncare
  • șchiopătare sau dificultăți la mers
  • durere la un singur picior
  • eczemă
  • articulații roșii, calde, dureroase, inflamate
  • oboseală
  • slăbiciune
  • pierdere în greutate
  • răni

În cazul în care te întrebi cum pot fi prevenite durerile de creștere, răspunsul este că nu poți face nimic pentru a le preveni. De obicei, acestea vor trece de la sine în timp și pot fi ameliorate ținând cont de sfaturile de mai sus.