Sângerarea nazală a copilului e mai degrabă neplăcută decât neliniştitoare. Cu siguranță că ai avea nevoie de câteva recomandări dacă ești mămică și te confrunți cu această problemă. Află în continuare care ar fi cauzele principale și vezi remediile posibile.

mamaplus

Mai întâi să vorbim despre posibilele cauze. Evident, o lovitură la nas atrage după sine sângerarea, dar la copil cauzele principale ale sângerărilor spontane rămân:

- scobitul în nas;
- uscarea mucoasei cauzată de căldura din casă;
- suflatul brutal al nasului.

De asemenea, rănile, alergiile, răcelile pot accentua riscurile sângerărilor, fragilizând pereţii nazali. La fel, un efort susţinut, o emoţie puternică, sau o situaţie care poate duce la creşterea tensiunii arteriale pot declanşa o sângerare nazală.

Ce e de făcut?

1. Mai întâi îl pui să se aşeze. Vederea sângelui îl poate speria astfel încât să i se înmoaie picioarele.

2. Îl pui să-şi aplece uşor capul în faţă, pentru ca sângele să curgă şi să nu se înece cu el. Dacă îl simte în gât, pune-l să scuipe, ca să nu îi provoace greaţă sau stări de vomă.

3. Pune-l să sufle uşor nasul, ca să iasă toate cheagurile.

4. Presează partea de sus a nărilor timp de 10 minute. Verifică dacă sângerarea a încetat. Dacă continuă, repetă presiunea în acelaşi loc, timp de 20 de minute.

5. Poţi aplica puţină gheaţă pe nas sau pe ceafă pentru a încetini sângerarea producând constricţia vaselor sangvine.

6. Pune-l pe copil să rămână calm timp de o jumătate de oră după ce s-a oprit sângerarea. Ai grijă să nu ducă mâna la nas. Nu-i curăţa prea tare nasul fiindcă rişti să-i produci o nouă sângerare.

Cum se poate preveni?

- Asigură umidificarea casei la nevoie, aerisind des, fără a utiliza prea mult încălzirea casei. Doar dacă este necesar.

- Supraveghează-l să nu îşi bage degetul în nas. Verifică să nu îşi sufle prea tare nasul.

- Dacă pereţii nazali sunt prea uscaţi sau iritaţi, aplică puţină vaselină.

- Dacă e congestionat, utilizează un preparat din apă de mare înainte de a-şi sufa nasul.

Consultă medicul dacă:

- sângerarea nu se opreşte timp de 15 minute;

- este cauzată de răni;

- e cronică. Adică apare cu o anumită frecvenţă.

Sursa