Părinții își doresc ca cei mici să fie politicoși și să știe să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Cu toții suntem obișnuiți să auzim un simplu „scuze” și credem că este suficient. Cu toate acestea, ar trebui să fie mai mult o scuză decât un singur cuvânt, iar copilul dvs. ar trebui să învete acest lucru.

Specialiștii sunt de părere ca ar trebui să ne educăm copiii în așa fel încât să le pese de cei din jurul lor și să nu arunce cu scuze în toate direcțiile.

A spune că îți pare rău nu rezolvă problema.

mamaplus

Dacă vă forțați copilul să-și ceară scuze, probabil că va învăța nimic, și o va face doar pentru că așa trebuie. Unii s-ar putea să nu aibă nici măcar capacitatea de a se simti vinovati, așa că scuzele vor fi nesimțite. Nu va rezolva o problemă dacă nu înțeleg de ce trebuie să-și ceară scuze. Le va oferi doar o ieșire ușoară, fără a fi nevoiți să facă față consecințelor acțiunilor lor.

mamaplus

În schimb, ar trebui să lăsați copilul să vadă ce a făcut greșit, cum i-a afectat pe ceilalți și ce trebuie schimbat în comportamentul lui. Dacă copilul tău rănește pe cineva, încearcă să prezinți situația într-un mod care să înteleagă că nu este bine cum a procedat.

Părinții își pot ajuta copiii să empatizeze și să se scuze corect

mamaplus

Dacă ai văzut incidentul, spune-i copilului exact ce s-a întâmplat. Dacă nu ai făcut-o deja, roagă-ți copilul să-ți spună exact ce s-a întâmplat. Apoi descrieți ce vedeți copilului dvs., cum ar fi, de exemplu, un copil care are o vânătaie și subliniați că copilul este supărat din cauza acțiunilor lor. Arată empatie făță de copilul rănit întrebând dacă sunt în regulă sau dacă au nevoie de ajutor.

Apoi, este timpul pentru copilul tău să îmbunătățească lucrurile. Puteți să le cereți să vă ajute să remediați această problemă. În cele din urmă, este important să garantați că cel mic nu se va mai comporta în acest fel.

Există mai multe lucruri care trebuie să fie într-o scuză cinstită

mamaplus

”Îmi pare rău pentru…” Copilul tău trebuie să-i arate persoanei pe care a rănit-o că a înțeles ce a făcut greșit.

„Este greșit pentru că …” Acest punct vă poate învăța copilul să vadă lucrurile din punctul de vedere al altei persoane. Înțelegerea sentimentelor celorlalți poate schimba modul în care se comportă copilul dvs. și îi poate împiedica să facă un lucru greșit în viitor.