Fiecare părinte este în măsură să decidă când îl lasă pe cel mic să se joace pe telefonul mobil. S-a constatat însă că vârsta copiilor care pun pentru prima dată mâna pe un telefon mobil este din ce în ce mai mică. Numai că nu este foarte indicat ca un copil de sub doi ani să stea în fața unui ecran (de orice fel: telefon, televizor, computer etc.). Dacă, totuși, consideri că este util ca micuțul tău să se joace cu un telefon mobil, îți oferim în continuare câteva sfaturi care te pot ajuta.

Jucați-vă împreună

Folosește aplicațiile de le smartphone-ul tău pentru a dezvoltarea vorbirii. Urmăriți imaginile împreună și apoi discutați despre ceea ce se întâmplă acolo. Folosiți aplicații care implică imagini, litere, cifre, cuvinte, sunete, astfel încât toate acestea să-i dezvolte abilitățile de comunicare.

Optează pentru aplicații educaționale

Urmărește piața aplicațiilor pentru smartphone-uri și alege-le pe acelea care încurajează interacțiunea și dezvoltarea cunoștințelor. Evită jocurile care nu aduc nici un beneficiu educațional copilului.

Urmărește copilul

Atunci când copilul se joacă cu telefonul mobil, trebuie să-l supraveghezi. În primul rând, trebuie să știe cum se utilizează corect aparatul.

Nu abuza

Limitează, totuși, timpul petrecut de copil în compania unui telefon mobil, chiar dacă aplicațiile sunt educaționale. Nu există un set de reguli cât de mult sau cât de puțin timp ar trebui să petreacă un copil jucându-se cu un astfel de dispozitiv, însă este și mai important să interacționeze și să socializeze cu copii de vârstă lui decât să stea în fața unui ecran de smartphone.

Nu folosi telefonul ca să-i distragi atenția

În cazul în care copilul plânge sau are o criză de tantrum, nu folosi telefonul mobil pentru a-i distrage atenția. Deși pe termen scurt, vei obține rezultatul dorit (copilul se va liniști), pe termen lung îl vei învăța că va obține telefonul mobil doar dacă țipă cât îl țin plămânii.

Tehnologia va deveni din ce în ce mai avansată, iar copiii vor fi din ce în ce mai perspicace în utilizarea ei. Nu este un lucru rău, însă nici bine nu face, mai ales când sei înclină balanța în defavoarea ieșirilor în parc și a interacțiunii cu copiii de vârsta lor. Principalul lucru pe care un copil ar trebui să-l învețe de la părinți despre tehnologia de ultimă generație este utilizarea ei cu moderație și cu responsabilitate.