Orice s-ar întâmpla, ar trebui să respecți promisiunile față de copilul tău. Când nu ești sigur, evită să promiți. Când promiți și nu se întâmplă, explică de ce. Nu lăsa totuși ca scuzele să ia locul promisiunilor, pentru că un lucru este cert – copiii nu uită! Chiar dacă crezi că cel mic se va lua cu joaca și va uita promisiunea facută de tine, să știi că nu este chiar așa. Dacă îi pasă de ceea ce urmează să se întâmple, să știi că va fi o lecție dură pentru tine, ca părinte, dacă nu vei face întocmai.

Copiii au o memorie incredibilă și chiar dacă se pot întâmpla lucruri neprevăzute, iar programul să-ți fie dat peste cap, în subconștientul micuțului tău va rămâne o sămânță de neîncredere în ceea ce îi spui. Tocmai de aceea, încearcă să identifici alternative sau să apelezi la compromisuri din care să aibă și el anumite avantaje.

Atunci când îți respecți promisiunile, îi demonstrezi copilului tău că poate avea încredere în tine. Astfel, îl faci mai încrezător în forțele proprii, mai curajos și mai deschis la comunicarea cu tine și cu semenii săi. Așa vei contribui la formarea unei personalități pozitive, cu viziuni optimiste.

Ești un exemplu pentru copilul tău

Până la urmă, copiii tind să preia exemplul părinților și dacă vei acționa corect și onest, să știi că și copilul tău va face la fel. Același lucru se va întâmpla și în cazul în care nu îți vei respecta promisiunile. Copilul va deveni agitat, va încerca să protesteze cu orice ocazie și vei avea impresia la un moment dat că nu mai deții tu controlul asupra situației. Ca să nu ajungi în acel punct, ar fi bine să te întrebi dacă într-adevăr vei putea respecta promisiunea sau există probabilitatea ca acest lucru să nu se întâmple. Dacă este așa, poate că ar fi cazul să-l previi pe cel mic, într-un limbaj accesibil pentru el și să îi oferi niște alternative.