Primii 3 ani din viața copilului sunt esențiali în dezvoltarea acestora. Acum se formează obiceiurile alimentare și se pun bazele unei alimentații sănătoase care are rolul de a preveni anumite boli în viața adultă.

Copilul între un an și 3 ani trebuie să consume 3 mese principale și 2 gustări, iar necesarul caloric între 12 și 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regulă, cel mic este bine să aibă o dietă alcătuită din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume și fructe.

De asemenea, în primii ani de viață, copilul are interdicție la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate îndruma corespunzător.

Alimente interzise până la 4 – 6 luni:

OMS recomandă să se evite orice tip de alimente și copilul să fie alăptat exclusiv la sân, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului.

Inclusiv ceaiul este interzis până la această vârstă. Concret, hrana solidă este interzisă. Este indicată hrănirea numai cu lapte, iar unii pediatri recomandă diversificarea de la 4 luni, alții de la 6 luni.

Alimente interzise între 6 – 12 luni:

Este perioada în care începe diversificarea și treptat în alimentația copilului sunt introduse diferite alimente.

Cele interzise sunt: albușul de ou din cauza riscului crescut de a provoca alergii, carnea de porc, peștele oceanic, căpșunile fiindcă sunt puternic alergene, fructele de pădure, sarea și zahărul este indicat să nu se adauge în mâncare.

De asemenea, nici mierea nu este indicată copilului la această vârstă. Și laptele de vaci trebuie exclus din alimentație, obligatoriu copilul trebuie hrănit cu lapte praf.

Alimente interzise până la 2 ani:

Chiar dacă în această perioadă cel mic este extrem de curios și își manifestă dorința de a gusta din mâncarea adulților, este bine să fii precaut și să nu-i dai ceea ce mănânci tu.

Anumite alimente sunt încă nesigure pentru cel mic în această perioadă. Astfel, copilul nu va mânca porumb, mazăre, măsline, struguri, cireșe, ciocolată, bomboane, nuci.

De asemenea, orice aliment nou trebuie introdus treptat, și nu mai mult de un aliment la două zile. Pentru siguranța celui mic și pentru liniștea ta este mai bine să te ferești de alimentele care pot provoca alergii și care nu sunt tolerate gastric.

Totodată, nu este indicat să-i dai celui mic varză sau fasole fiindcă sunt alimente greu de digerat. Și în continuare, trebuie să te ferești de tot ceea ce înseamnă mezeluri, zahăr, crenvurști, carne tocată, iar mâncarea ar trebui să nu fie prăjită, ci mai bine să fie gătită la cuptor sau preparată pe grătar.

Alimente interzise după 2 ani:

De la vârsta de 2 ani, teoretic copilul ar putea să mănânce aproape orice aliment pe care îl consumă și adultul, însă tot este bine să fii atent. În consecință, nu este indicat să-i dai mezeluri, prăjeli, carne tocată, produse fast-food, ciocolată.

Tot acum este perioada cea mai bună în care îl poți educa, îi poți povesti despre rolul alimentelor în menținerea stării de sănătate optime.